FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobraniteljica: 80 posto nasilja nad djecom u domovima i školama

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Više od 80 posto nasilja nad djecomdogađa se u obiteljskim domovima i školama, stoji u Izvješću o radupravobraniteljice za djecu za 2004., o kojemu je u utorak, iako bezkvoruma, raspravljao saborski Odbor za ravnopravnost spolova.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Više od 80 posto nasilja nad djecom događa se u obiteljskim domovima i školama, stoji u Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2004., o kojemu je u utorak, iako bez kvoruma, raspravljao saborski Odbor za ravnopravnost spolova.

"Obiteljski dom i škola, gdje bi se djeca trebala osjećati najsigurnije, mjesta su gdje se događa preko 80 posto nasilja nad djecom", rekla je pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko.

Upozorila je da je u 2004. za 50 posto povećan broj prijava za zlostavljanje djece, uglavnom zbog obiteljskog i vršnjačkog nasilja, čemu, kaže, u prilog ide i činjenica da se nasilje nad djecom sve češće prijavljuje.

"Ne osjećam se kao pravobraniteljica za djecu nego za zlostavljanu djecu", kazala je Matijević Vrsaljko.

Kao jedan od bitnih problema nedovoljne zaštite djece navela je loš rad centara za socijalnu skrb, a posebno je nezadovoljna, kako kaže, gotovo nikakvom komunikacijom socijalnih radnika sa strankama.

"Sustav socijalne skrbi spava", kazala je, a s njom su se složili i neki članovi Odbora, iznoseći primjere lošeg rada centara kojima su, tvrde, i sami svjedočili.

Odbor je upoznala s nekoliko inicijativa kojima njezin ured kani poboljšati zaštitu prava djece, među kojima i onaj da se što prije osnuju obiteljski odjeli na sudovima.

Tu je i prijedlog da se, u cilju sprječavanja otimanja djece i njihova odvođenja u druge zemlje, osnuje međudržavna komisija koja bi rješavala te probleme.

Od Ministarstva obitelji pravobraniteljica traži da osnuje povjerenstvo koje bi, na temelju stručnih mišljenja, odlučilo na koji bi se način učenici u školama informirali o spolnosti i opasnostima koje nosi rano upuštanje u spolne odnose.

Članovi Odbora u kratkoj su raspravi pohvalili izvješće i aktivni rad pravobraniteljice na zaštiti prava djeteta, a o izvješću će glasovati naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙