FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt djeteta povećava opasnost od mentalnih oboljenja

BOSTON, 27. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Smrt djeteta može uzrokovatine samo ogromnu tugu nego i kasnije ozbiljne mentalne bolesti,smatraju danski znanstvenici.
BOSTON, 27. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Smrt djeteta može uzrokovati ne samo ogromnu tugu nego i kasnije ozbiljne mentalne bolesti, smatraju danski znanstvenici.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od milijun danskih roditelja pokazalo je da gubitak djeteta mlađeg od 18 godina može za 67 posto povećati opasnost od ozbiljne mentalne krize koja bi tražila i hospitalizaciju. Potrebno je pet godina da se ta opasnost smanji, stoji u izvješću koje je objavljeno u "Journal of Medicine".

Žene su ranjivije, pokazali su rezultati istraživanja. Njihovi izgledi da završe u psihijatrijskoj bolnici rastu 78 posto odmah nakon smrti djeteta. Očevi koji izgube dijete imaju 38 povećane izglede da budu hospitalizirani.

No kako istraživanje nije procijenilo manje opasne mentalne probleme, znanstvenici ističu da njihova otkrića "potcjenjuju postotak mogućih mentalnih bolesti" uzrokovanih smrću djeteta.

Takve opasnosti su najviše u prvoj godini nakon gubitka djeteta i ostaju dosta visoke i pet godina nakon gubitka, te se smanjuju ako su roditelji imali više pd jednog djeteta.

Prijašnja su istraživanja pokazivala kako gubitak roditelja tijekom djetinjstva ili gubitak partnera također povećava opasnost od mentalnih bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙