FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu održano savjetovanje o razvoju kulturnog turizma

KARLOVAC, 12. travnja 2005. (Hina) - S ciljem objedinjavanja interesa istvaranja partnerstva javnog i privatnog sektora u razvoju kulturnogturizma u Karlovačkoj županiji danas je u Karlovacu održanosavjetovanje i tribina "Za stari grad Dubovac".
KARLOVAC, 12. travnja 2005. (Hina) - S ciljem objedinjavanja interesa i stvaranja partnerstva javnog i privatnog sektora u razvoju kulturnog turizma u Karlovačkoj županiji danas je u Karlovacu održano savjetovanje i tribina "Za stari grad Dubovac".

Savjetovanje su zajednički organizirali Zajednica kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te nedavno osnovana istoimena zajednica pri Županijskoj (karlovačkoj) gospodarskoj komori.

Organizacija toga savjetovanja ujedno je i prva aktivnost te karlovačke Zajednice, koja će, kako je istaknuo njezin predsjednik Željko Trezner, i u svom budućem radu nastojati što više povezivati turističke, kulturne i druge gospodarske segmenta grada i Županije, koji imaju značajne baštinske vrednote.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Robert Bačac istaknuo je da je uz poštivanje naslijeđa i zahtjeva konzervatora moguća sprega javnog i privatnog interesa u formiranju "turističkog proizvoda u kulturi".

Bačac je kazao da ove godine Ministarstvo za poticanje takvih projekata raspolaže sa 1,5 milijuna kuna, kojima će se bespovratno financirati odabrani projekti. Rok za predaju tih zahtjeva je istekao, a dodjela sredstava može se očekivati tijekom svibnja, nakon što komisija obiđe teren.

Napomenuo je da u svijetu ima primjera kako se kulturna baština može pametno uključiti u turističke tokove i ponudu, dodavši da će Karlovac, ako na Starom gradu Dubovcu bude tijekom čitave godine imao turističkih proizvod u kulturi, može računati na poticaje resornog ministarstva.

Povjesničar Milan Kruhek je pak kazao da se zanose svi oni koji misle da bi takvo partnerstvo moglo u ugostiteljsko-turističkoj eksploataciji stvoriti vrijednosti koje bi omogućavale i zaradu i kvalitetno održavanje spomeničke vrijednosti.

Dodao je i da je u svijetu zadnjih 30-ak godina prisutna trend da vlasnici na državu prenose svoje dvorce za simboličan novac, ne bi li ona sačuvala spomeničke vrijednosti. Iznio je i slične primjere iz Hrvatske, poput onog u Severinu ili Muzeju seljačke bune u Donjoj Stubici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙