FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja portugalskih i hrvatskih arheologa i muzealaca

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Portugalski arheolozi i muzealci,koji ovih dana borave u Hrvatskoj, zainteresirani su za suradnju sasvojim hrvatskim kolegama, kako u razmjeni stručnih iskustava i znanjatako i razvijanju selektivnih oblika turizma temeljenih na arheološkomi muzejskom nasljeđu, za što obje zemlje imaju značajnih potencijala.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Portugalski arheolozi i muzealci, koji ovih dana borave u Hrvatskoj, zainteresirani su za suradnju sa svojim hrvatskim kolegama, kako u razmjeni stručnih iskustava i znanja tako i razvijanju selektivnih oblika turizma temeljenih na arheološkom i muzejskom nasljeđu, za što obje zemlje imaju značajnih potencijala.

Čulo se to između ostaloga danas na okruglom stolu "Arheološki parkovi u Hrvatskoj i položaj arheoloških muzeja u muzejskom sustavu u Hrvatskoj i Portugalu", kojega su u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) za 40-ak gostiju iz Portugala organizirali Odsjek za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Arheološki muzej iz Zagreba.

Na skupu su posebno predstavljene arheološke ceste, putevi i nalazišta po Hrvatskoj, kao i značajnije arheološke lokacije poput parka neandertalaca u Krapini te Arheološki park Vučedol kod Vukovara.

Pritom su predstavnici oba ta parka istaknuli da je za njihov dalji razvoj i uključivanje tih lokacija u turističku ponudu potrebna suradnja sa lokalnom zajednicom i upravom kao i državnim institucijama, poput ministarstava kulture i turizma.

Slična su iskustva iznijeli i portugalski stručnjaci, koji nekoliko puta godišnje o vlastitom trošku i u organizaciji lisabonskog Arheološkog muzeja po svijetu obilaze arheološke lokacije.

U Hrvatskoj će boraviti do 2. travnja, a osim Zagreba predstojećeg će, uskrsnog vikenda, boraviti u Slavoniji (Vukovar, Vinkovci, Osijek), nakon čega putuju za Istru gdje će uz Poreč posjetiti i Brijune. Obići će i Plitvice, Split i Zadar, a studijsko putovanje po Hrvatskoj završit će u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙