FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hays: Od države BiH postoji samo fasada

WASHINGTON,24. ožujka(Hina) - Ideja zajedničke države u Bosni iHercegovini još uvijek nije zaživjela i od nje postoji samo fasada,izjavio je donedavni zamjenik visokog predstavnika za Bosnu iHerecegovinu Donald Hays.
WASHINGTON,24. ožujka(Hina) - Ideja zajedničke države u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zaživjela i od nje postoji samo fasada, izjavio je donedavni zamjenik visokog predstavnika za Bosnu i Herecegovinu Donald Hays.

Bosna i Hercegovina nema ustava, a stanovništvo je nacionalno podijeljeno, isto kao i u vrijeme rata, rekao je Hays na skupu o obnovi i stabilizaciji ratom razorenih društava, održanom u washingtonskom Institutu za mir.

Deset godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma od te države postoji samo fasada, rekao je Hays, a prenosi u četvrtak radio postaja Glas Amerike.

Hays kaže da obrazovanje predstavlja temeljni problem, sa školama koje su podijeljene po nacionalnom ključu, gdje se naglašava kulturna i jezična posebnost i predaje po načelu odvojenog razvoja triju nacionalnih skupina.

"Zbog toga, ideja zajedničke države nije zaživjela. Isto se odnosi na tri vjerske zajednice. Tri nacionalne stranke ponašaju se na isti način. Tri nacionalne skupine, u kulturnom i svakom drugom smislu, sve su dalje jedna od druge, umjesto da su bliže", rekao je Hays.

On je također rekao da je BiH oko deset godina iza drugih europskih zemalja, kada su u pitanju gospodarske reforme. Jedan od razloga za to je što je većina građana apatična, baš kao što su bili apatični i u komunizmu, te "ne traže da političari preuzmu odgovornost za pogrešno vođenje države."

Larry Rossin, zamjenik međunarodnog civilnog upravitelja na Kosovu, ocijenio je da je Kosovo ostvarilo značajan napredak.

Ukoliko ne bude novog vala etničkog nasilja, Ujedinjeni narodi će u roku od tri mjeseca razmotriti situaciju i ocijeniti u kojoj je mjeri lokalna vlast dostigla međunarodne standarde, rekao je on.

Ako ocjena bude pozitivna, odredit će se vremenski okvir za pregovore o njegovu konačnom statusu, a pregovori bi se trebali održati u rujnu, rekao je Rossin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙