FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pleština: Hrvatska potkraj godine domaćin konferencije o problemu mina

BEOGRAD, 11. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska će potkraj godine bitidomaćin važne konferencije o problemu mina, prve takve izvan Ženeveili nekog sjedišta Ujedinjenih naroda, rekla je u ponedjeljak uBeogradu savjetnica hrvatske ministrice vanjskih poslova zaprotuminsko djelovanje Dijana Pleština.
BEOGRAD, 11. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska će potkraj godine biti domaćin važne konferencije o problemu mina, prve takve izvan Ženeve ili nekog sjedišta Ujedinjenih naroda, rekla je u ponedjeljak u Beogradu savjetnica hrvatske ministrice vanjskih poslova za protuminsko djelovanje Dijana Pleština.

Dijana Pleština sudjeluje u Beogradu na radionici koju pod pokroviteljstvom NATO-a organiziraju Atlantsko vijeće Srbije i Crne Gore i organizacija Fund for Peace, s ciljem unapređivanja i koordinacije rada na borbi protiv terorizma, sprečavanju ratova i ublažavanju posljedica ratova.

"U Zagrebu će se od 28. studenoga do 2. prosinca ove godine održati 6. sastanak država potpisinica Konvencije protiv protupješačkih mina, tzv. Ottawske konvencije", rekla je Dijana Pleština.

Konvenciju o zabrani upotrebe, stvaranja zaliha, proizvodnje i transfera protupješačkih mina te za njihovo uništavanje dosad su potpisale 144 države, a Hrvatska je 1997. bila jedna od prvih potpisnica: kao zamjenik ministra vanjskih poslova 4. prosinca 1997. potpisao ju je u Ottawi današnji premijer Ivo Sanader.

U skladu s obvezama iz Konvencije, Hrvatska je potkraj 2002., tri mjeseca prije roka, uništila svoje zalihe mina, rekla je Dijana Pleština.

I sve ostale zemlje regije potpisnice su Ottawske konvencije i kada Srbija i Crna Gora završi s uništavanjem zaliha, bit će to prva regija bez takvih zaliha, rečeno je na radionici u Beogradu.

Prema riječima Dijane Pleštine, konferencija koja će se održati u Zagrebu prva je nakon Pregledne konferencije održane u Nairobiju potkraj 2004. na kojoj su utrte smjernice budućega protuminskog djelovanja.

"Zagrebačka će konferencija biti važna jer će obuhvatiti i izvršavanje plana iz Nairobija i dati smjernice i poticaj za rad u idućih pet godina", rekla je Pleština.

Hrvatska, kao zemlja koja aktivno rješava svoj problem mina, kaže savjetnica ministrice, može biti most između zemalja sa sličnim problemima, i donatora koji sudjeluju u rješavanju problema.

"Hrvatska je minirana zemlja, ali 85 posto razminiranja financira iz vlastitoga proračuna, za razliku od siromašnijih zemalja koje se susreću s tim problemom", rekla je Pleština.

Prema njezinim riječima, Hrvatska nudi svoja znanja i iskustva u organiziranju centara za razminiranje. "Stručnjaci iz Hrvatskoga centra za razminiranje već odlaze u druge zemlje regije, a u HCR dolaze predstavnici tih zemalja kako bi se upoznali s hrvatskim modelom".

Regionalni centar za psihosocijalnu rehabilitaciju žrtava mina, utemeljen u Rovinju, prema riječima Dijane Pleštine, prvi je takav centar u svijetu. "Rovinjski centar trenutačno prima mlade žrtve mina iz cijele regije, a planira svoju pomoć pružati i žrtvama iz zemalja izvan jugoistočne Europe", dodala je.

Prema njezinim riječima, zagrebačka će konferencija biti korisna za donatore jer će oni znati kako se njihova pomoć koristi za izgradnju i jačanje kapaciteta zemalja da bi spremnije rješavale problem mina, rekla je Pleština i dodala da će zemlje primatelji donatorske pomoći na temelju hrvatskoga primjera moći aktivnije rješavati svoj problem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙