FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ukinuo državljanstvo čuvaru logora rođenom u Hrvatskoj

WASHINGTON,11. travnja 2005.(Hina) - Američki savezni sud ukinuo je upetak državljanstvo bivšem SS-ovcu rođenom u Hrvatskoj, koji je služiokao čuvar u nacističkom logoru tijekom Drugoga svjetskog rata i takosudjelovao u progonu civila.
WASHINGTON,11. travnja 2005.(Hina) - Američki savezni sud ukinuo je u petak državljanstvo bivšem SS-ovcu rođenom u Hrvatskoj, koji je služio kao čuvar u nacističkom logoru tijekom Drugoga svjetskog rata i tako sudjelovao u progonu civila.

Johnu Hanslu državljanstvo je na zahtjev ministarstva pravosuđa ukinuo Savezni sud u Des Moinesu u američkoj saveznoj državi Iowa.

Tužitelji su optužili Hansla, 80, da je kao pripadnik SS-a 1943. bio čuvar u zloglasnom koncentracijskom logoru Sachsenhausenu pokraj Berlina, a 1944. u logoru Natzweiler u Francuskoj.

U tim dvama logorima zatvorene su i ubijene tisuće političkih zatočenika, Židova i civila.

John (prije Johann) Hansl je s obitelji ušao u Sjedinjene Države 1955. s vizom koju je dobio u austrijskom gradu Salzburgu.

Sudac Robert Pratt napisao je u presudi da je Hansl sudjelovao u progonu civila tako što je služio kao čuvar u logoru ili tijekom rada logoraša izvan logora te da je sam posvjedočio kako je sudjelovao u potrazi za odbjeglim logorašem koji je ustrijeljen.

Sjedinjene Države ne daju državljanstvo osobama koje su sudjelovale u nacističkim progonima.

Hansl, Nijemac po nacionalnosti, rođen je 1925. na teritoriju koji je sada dio Hrvatske. Godine 1943., u dobi od 18 godina, pozvan je u SS. Priznaje da je bio čuvar u logoru Sachsenhausen te da je poslije prebačen na bojišnicu gdje su ga zarobili saveznici.

Proces Hanslu rezultat je istrage Ureda za posebne istrage (OSI) američkog ministarstva pravosuđa koje se bavi otkrivanjem bivših nacista u SAD-u.

Otkako je OSI počeo djelovati 1979., američko državljanstvo ukinuto je 71 osobi koja je sudjelovala u nacističkim progonima, a 57 ih je udaljeno iz SAD-a, prema podacima američkoga ministarstva pravosuđa. Trenutačno je u postupku desetak slučajeva. Sto šezdeset osoba koje su posljednjih godina željele ući u SAD nisu dobile dozvolu zahvaljujući nadzoru OSI-ja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙