FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIH pozvao stožere da objave troškove kampanja za lokalne izbore

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Čelnici hrvatskog ogrankameđunarodne antikorupcijske organizacije Transparency Internationalpozvali su danas sve stranke i neovisne liste da objave troškovesvojih kampanja za predstojeće lokalne izbore, zakazane za 15.svibnja.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Čelnici hrvatskog ogranka međunarodne antikorupcijske organizacije Transparency International pozvali su danas sve stranke i neovisne liste da objave troškove svojih kampanja za predstojeće lokalne izbore, zakazane za 15. svibnja.

"Vjerujemo da su svi političari u Hrvatskoj pošteni i nema razloga da to i ne dokažu", kazao je predsjednik Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Zorislav Antun Petrović.

Dodao je da bi objava lista primljenih donacija i troškova, iako zakon na to ne obvezuje, pokazala odgovornost kandidata te otklonila bilo kakve špekulacije o sumnjivim izvorima financiranja. Osim toga objavljivanje tih lista povećalo bi povjerenje građana u političare i demokratske procese, smatra Petrović.

Stranačkim čelnicima i nositeljima nezavisnih lista preporučio je da bi te podatke bilo najbolje objaviti na Internetu, a onima koji nemaju svoju stranicu ponudio je prostor na WEB stranici TIH-a. Svim izbornim stožerima predložio je i imenovanje rizničara koji bi trebao registrirati sve donatore, njihove adrese i vrijeme uplate ako donacija prelazi 300 kuna.

Kako u Hrvatskoj nema posebnih zakona za reguliranje financiranja izbornog procesa, ta pitanja uređena su Zakonom o političkim strankama i prošlogodišnjim Zakonom o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike Hrvatske.

Stoga TIH poziva na pridržavanje odredbi tih zakona jer, podsjećaju, u Hrvatskoj ne postoje nikakva ograničenja prihoda i rashoda u financiranju kampanja, a stranke ne podliježu nikakvom obliku neovisne financijske revizije ili sankcioniranju uočenih prekršaja.

"Upravo bi objavljivanje podataka o financiranju kampanja pomoglo da se ostvari napredak u sustavu političkog financiranja koji je trenutno netransparentan i nevjerodostojan", kaže Petrović.

Podsjeća da zakon o financiranju predsjedničke kampanje brani donacije iz inozemstva, od javnih poduzeća, sindikata, udruženja poslodavaca, nevladinih udruga, javnih ustanova i jedinica lokalne samouprave ili tvrtki u njihovom vlasništvu. Također Zakon brani i korištenje novca iz državnog ili lokalnih proračuna, a kandidate obvezuje na objavu podataka o financiranju kampanja.

Građane koji uoče nepravilnosti suprotne ovom Zakonu TIH poziva da se jave na njihov antikorupcijski telefon (0800 24 55 42), iako za takve prijestupe nisu predviđene nikakve sankcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙