FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o upravljanju ekosustavima Neretve i Trebišnjice

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Integrirano upravljanje ekosustavomsliva Neretve i Trebišnjice, naziv je regionalnog projekta Hrvatske iBiH koji je u pripremi, a koji bi se trebao predložiti za financiranjeSvjetskoj banci iz fonda Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF -Global Environment Facility).
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Integrirano upravljanje ekosustavom sliva Neretve i Trebišnjice, naziv je regionalnog projekta Hrvatske i BiH koji je u pripremi, a koji bi se trebao predložiti za financiranje Svjetskoj banci iz fonda Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF - Global Environment Facility).

Cilj projekta je izrada zbirnog prijedloga aktivnosti, a GEF-u će se predložiti financiranje u iznosu od 8 milijuna dolara, od kojih se na BiH odnosi 6 milijuna, a na Hrvatsku 2 milijuna dolara. Projekt bi se trebao provoditi od 2005. do 2010. godine.

Hrvatske vode, zadužene u Hrvatskoj za provedbu projekta, na dvodnevnom će skupu u Dubrovniku, 12. i 13. travnja, predstaviti dosad izrađene materijale po pet studijskih grupa - od prekogranične procjene ekosustava ovisnih o vodi i upravljanja vodnim resursima, upravljanja vodom i zemljom u riječnim bazenima, do gospodarske, društvene te procjene utjecaja na okoliš.

Hrvatska i BiH - Federacija Bosna i Hercegovina i Republika Srpska - dobile su od GEF-a darovnicu u iznosu 450 tisuća dolara za pripremu tog značajnog regionalnog projekta.

Naime, sliv rijeka Neretve i Trebišnjice je međudržavni riječni sliv u Jugoistočnoj Europi koji povezuje dvije zemlje, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a te se dvije rijeke koriste za transport, rekreaciju, crpljenje vode za piće i navodnjavanje te hidroelektričnu energiju.

Obrađuje se cijelo slivno područje Neretve, a uključeno je i Ramsarsko područje u Hrvatskoj - Delta Neretve, za kojega je kroz projekt predviđeno izraditi plan upravljanja. Sam sliv rijeke Neretve ima veliku raznovrsnost staništa, osobito vodenih i močvarnih, a donji tok rijeke Neretve sadrži najveće i najvrednije ostatke sredozemnih močvara na istočnoj obali Jadranskog mora, što je jedno od nekoliko preostalih područja takve vrste u Europi.

Močvarna tla su područje s popisa Ramsarske konvencije i uključena su u Program Važnih područja ptica (IBA) koji vodi Birdlife International.

Gornji dio delte od 20 tisuća hektara smješten u FBiH, zaštićeno je područje nazvano Park prirode Hutovo Blato, dok donji dio delte u Hrvatskoj ima pet raštrkanih lokacija sa statusom minimalno zaštićenog područja ukupne površine od 1620 hektara.

Hrvatski strateški akcijski plan za bioraznolikost (BSPA, 2000) utvrdio je močvarna područja delte Neretve kao najugroženiji ekosustav u zemlji, navodi se u pratećim dokumentima projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙