FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološke udruge u povodu Svjetskog dana šuma - svi imaju obavezu čuvati šume

ZAGREB, 20. ožujka 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog dana šuma, koji seobilježava 21. ožujka, Osječki zeleni i Press centar za okolišHrvatske ukazali su na važnost provođenja Zakona o šumama, kao i na pravo javnosti da sudjeluje u stvaranju politike gospodarenja iočuvanja šumskog prirodnog bogatstva.
ZAGREB, 20. ožujka 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog dana šuma, koji se obilježava 21. ožujka, Osječki zeleni i Press centar za okoliš Hrvatske ukazali su na važnost provođenja Zakona o šumama, kao i na pravo javnosti da sudjeluje u stvaranju politike gospodarenja i očuvanja šumskog prirodnog bogatstva.

Te dvije udruge u današnjem priopćenju poručuju javnosti, državnim institucijama, javnim ustanovama i drugim korisnicima šumskog bogatstva da je svima obaveza očuvanja šuma te sprečavanje ugrožavanja i eventualne rasprodaje šumskog bogatstva.

Upozoravaju kako su u posljednjih 15 godina šume u Hrvatskoj pretrpjele velike štete. Mnoge od njih još su minska polja, neke su uništene gradnjom prometnica i širenjem kamenoloma, poput Papuka, te Medvednice, na kojoj je šuma dijelom uništena i zahvatom na skijalištima iznad Zagreba.

Osječki zeleni i Press centar za okoliš Hrvatske upozoravaju da šumama u Hrvatskoj i dalje prijeti ugroza, poput oživljavanja projekta Dunav-Sava, što bi značilo sječu velike količine Spačvanskih šuma.

"Opasan je i pritisak Svjetske banke za privatizacijom šuma u Hrvatskoj te ulazak drvno-trgovačkih korporacija u eksploataciju naših šuma, a sve više je na sceni inozemna i domaća 'ekomafija'", navodi se u priopćenju.

U Hrvatskoj je šumama pokriveno 44 posto površine, što čini jedinstveno šumsko područje od 2. 485.111 hektara. Po mišljenju europskih stručnjaka, šume u Hrvatskoj su najbogatije autohtonim vrstama i visokom kvalitetom ekosustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙