FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo Ministarstva obrane na konferenciji SEECP-a u Bukureštu

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Izaslanstvo Ministarstva obrane RHpredvođeno državnim tajnikom Matom Rabotegom putuje u utorak uBukurešt na konferenciju ministara obrane Procesa suradnje ujugoistočnoj Europi (SEECP), priopćilo je u petak Ministarstvoobrane.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Izaslanstvo Ministarstva obrane RH predvođeno državnim tajnikom Matom Rabotegom putuje u utorak u Bukurešt na konferenciju ministara obrane Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), priopćilo je u petak Ministarstvo obrane.

Kako se navodi, dvodnevna konferencija, koja se održava 30. i 31. ožujka, posvećena je vojnoj konverziji o čemu će se održati niz stručnih rasprava kao što su "Prezentacija osnovnih komponenti vojne konverzije u JI Europi" i "Regionalna suradnja u vojnoj konverziji u JI Europi".

Predviđeno je i izlaganje posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erharda Buseka.

SEECP je nastao 1996. godine na inicijativu Bugarske kao novi forum za suradnju zemalja jugoistočne Europe. Kasnije je naziv "Balkanska inicijativa" preimenovan u SEECP (South-East European Co-operation Process), podsjeća se u priopćenju.

Inicijativa se smatra sljednicom procesa suradnje na području balkanske regije, koju je inicirao Nicolae Titulescu između dva svjetska rata, a koja je realizirana usvajanjem 1934. godine dokumenta Pact of Balkan Agreement (Pacte d'Entente Balcanique) i koja je nastavila svoje djelovanje nakon Drugog svjetskog rata, u formi konferencija ministara vanjskih poslova iz Albanije, Grčke, Jugoslavije, Rumunjske i Turske.

Posebna značajka SEECP-a jest da je riječ o procesu koji je nastao na poticaj samih država regije, a ne na temelju inicijativa međunarodne zajednice.

Izvorni ciljevi regionalne suradnje u okviru SEECP-a odnose se na jačanje sigurnosne i političke suradnje, intenziviranje gospodarskih odnosa te suradnju na području ljudske dimenzije, demokracije, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti.

U političkom smislu namjera je SEECP-a da se jačanjem dobrosusjedskih odnosa, preobrazbom regije u područje mira i stabilnosti omogući približavanje članica Procesa europskim i euroatlantskim strukturama.

U posljednje vrijeme, SEECP se sve više pokušava profilirati i kroz neka područja konkretne suradnje.

Regionalni dijalog koji se odvija kroz sastanke SEECP-a unaprijedio je tijekom proteklih godina i bilateralne odnose članica.

Kao forum političkog dijaloga i konzultacija, SEECP predstavlja važan instrument za promociju interesa zemalja članica za pristupanje europskim i euroatlantskim političkim i ekonomskim strukturama.

Na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a, 22. listopada 2004. u Bukureštu, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader potpisao je Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi, čime je Hrvatska formalno postala punopravna sudionica Procesa, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙