FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Po najavama HLS-a liječnički štrajk počinje sutra

ZAGREB, 10. travnja 2005. (Hina) - Opći štrajk liječnika trebao bi, ponajavama, početi sutra u 8 sati, u organizaciji Hrvatskoga liječničkogsindikata (HLS).
ZAGREB, 10. travnja 2005. (Hina) - Opći štrajk liječnika trebao bi, po najavama, početi sutra u 8 sati, u organizaciji Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS).

HLS je u štrajk pozvao 8000 liječnika i stomatologa u državnim bolnicama.

Po najavi Sindikata liječnici će raditi kao u dane vikenda i blagdana, što znači da će se primati samo hitni slučajevi.

No ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić pozvao je pacijente da dođu u bolnice, jer je Županijski sud u Zagrebu u petak zabranio štrajk.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je pak da će liječnici u ponedjeljak ipak štrajkati, no, naglasio je, ako u presudi Županijskog suda, koju trebaju dobiti u tijeku dana, bude stajalo da je sudska odluka o zabrani izvršna, odmah će prekinuti štrajk.

HLS organizira štrajk tražeći da Vlada primijeni Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, koji je bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang potpisao sa Sindikatom 8. prosinca prošle godine. U njemu je liječnicima bio zajamčen u idućih šest godina dodatak od 10 posto godišnje za liječničku odgovornost te ostala materijalna i strukovna prava.

Vlada je SKU odbila primijeniti, ocijenivši da je donesen nezakonito. No u međuvremenu Vlada je uredbom liječnicima odobrila dodatak od 10 posto u ovoj godini, čime će plaće liječnika od svibnja porasti između 500 i 850 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙