FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Babić: ako je presuda o zabrani štrajka liječnika izvršna, prekinut ćemo štrajk

ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Ako je presuda zagrebačkogŽupanijskog suda o zabrani štrajka liječnika izvršna, Hrvatskiliječnički sindikat (HLS) prekinut će štrajk koji će, kako je inajavljeno, početi u ponedjeljak, 11. travnja, izjavio je danaspredsjednik HLS-a Ivica Babić.
ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Ako je presuda zagrebačkog Županijskog suda o zabrani štrajka liječnika izvršna, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) prekinut će štrajk koji će, kako je i najavljeno, početi u ponedjeljak, 11. travnja, izjavio je danas predsjednik HLS-a Ivica Babić.

HLS još nije dobio pismeni otpravak i obrazloženje zašto je štrajk zabranjen, pa ako u presudi stoji da mogućnost žalbe ne odgađa izvršenje, smjesta će prekinuti štrajk, istaknuo je Babić na konferenciji za novinare.

U protivnom, štrajk će započeti u ponedjeljak u 8 sati i trajat će sve do pravomoćnosti presude ili ispunjenja sindikalnih zahtjeva, naglasio je Babić.

Sindikat će se žaliti Vrhovnom sudu i iskoristiti sva zakonska sredstva da ospori zabranu štrajka, dodao je.

HLS je pozvao u štrajk svih 8.000 liječnika i stomatologa u državnim bolnicama, a liječnike primarne zdravstvene zaštite, koji neće štrajkati, poziva na solidarnost.

Babić očekuje veliki odaziv liječnika, tako da će u ponedjeljak u bolnicama vjerojatno nastati "velika gužva i puno nejasnoća", za što okrivljuje ministra zdravstva Nevena Ljubičića koji je danas ponovno pozvao pacijente da dođu u bolnice.

Bit će obrađeni svi pacijenti predviđeni za pregled i svi hitni slučajevi, a liječnici neće vraćati pacijente koji zbog pregleda dođu iz udaljenih mjesta.

Primjenit ćemo tzv. izraelski model, odnosno sve ono što mora biti zbrinuto, bit će zbrinuto, kazao je Babić obećavši da će štrajkaši biti susretljivi i prema ostalim pacijentima.

No, zabuna bi mogla nastati zato što je Ljubičić odluku arbitraže o broju izvršitelja poslova koji se ne smiju prekidati ni u vrijeme štrajka protumačio na svoj način i u mnogim ustanovama na mala vrata uveo radnu obvezu, tvrdi Babić.

Tako su, primjerice, u Virovitici i Rijeci, za izvršitelje poslova određeni svi doktori medicine i stomatologije koji su zaposleni u tamošnjim bolnicama, a po odluci arbitraže, dovoljno bi bilo 20 posto liječnika.

HLS će pokrenuti sudske postupke protiv svih koji će sprečavati liječnike i onemogućavati im pravo na štrajk, najavio je Babić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙