FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribiči traže pojačan nadozor krivolova u Kopačkom ritu

OSIJEK, 10. travnja 2005. (Hina) - U vrijeme kad je mrijest ribenajveći, Športsko-ribolovni savez Osječko-baranjske županije i Javnaustanova Parka prirode "Kopačkog rita" zahtijevaju od policije dapojača nadzor i svih odgovornih da spriječe krivolov ribe, posebice uKopačkom ritu, jednom od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodneribe u Europi.
OSIJEK, 10. travnja 2005. (Hina) - U vrijeme kad je mrijest ribe najveći, Športsko-ribolovni savez Osječko-baranjske županije i Javna ustanova Parka prirode "Kopačkog rita" zahtijevaju od policije da pojača nadzor i svih odgovornih da spriječe krivolov ribe, posebice u Kopačkom ritu, jednom od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi.

To je istaknuto danas na drugom Sajmu lova i ribolova SALORI 2005. koji se protekla tri dana održava u Osijeku.

U Parku prirode "Kopačkom ritu" od studenoga 2002. zabranjen je gospodarski ribolov, a od prije mjesec dana odlukom inspektora zaštite prirode Ministarstva kulture Željka Vukovića privremeno je zabranjen i športski ribolov. "Inspekcijska je odluka bila nužna, ali je privremena te se očekuje raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije nad ribolovnim zonama u Parku prirode u skladu s novim zakonom", rekao je Vuković. Dodao je kako se privremena zabrana športskog ribolova "dobro poklopila i s vremenom lovostaje za najveći dio slatkovodne ribe".

I u Županijskom športsko-ribolovnom savezu ističu da je "lovostaja, koja traje do 15. lipnja, vrijeme kad u Kopačkom ritu ne treba loviti ribu jer ju treba pustiti da se odmori i uspješno izmrijesti".

Na žalost, upozoravaju u Športsko-ribolovnom savezu, mnogi nesavjesni i športski i, posebno, gospodarski ribari ne drže se zabrane ribolova u vrijeme lovostaje te nedopušteno love ribu što ima neprocjenjive posljedice za ionako osiromašen riblji fond. Zbog toga i športski ribiči i Park prirode "Kopački rit" zahtijevaju da policija pojača nadzor i da se kazne prekršitelji.

"Djelatnici Parka prirode nadziru provedbu zabrane ribolova, no svjesni smo da je pod okriljem noći moguć krivolov u Kopačkom ritu gdje se sada riba mrijesti", rekla je Biserka Vištica, ravnateljica Parka prirode.

Ribočuvarske službe športskih ribiča pojačano čuvaju vode kojima gospodare, no, kako kažu, to nije dostatno te od policije i inspekcijskih službi traže da nadzor osim na vodi provode i u ribarnicama gdje se riba prodaje bez obzira na mrijest, te u ugostiteljskim objektima gdje se priprema riba ulovljena u vrijeme lovostaje.

Po riječima inspektora Vukovića s jednom, primjerice, uhvaćenom maticom smuđa u mrijestu "umiru tisuće mlađi, pa se šteta od toga ne može iskazati samo novčanim pokazateljima, već je ona mnogo veća za cjelokupan ekosustav".

Športski ribiči, inspektor Vuković i ravnateljica Vištica ističu da je "krivolov inače, a posebno u vrijeme lovostaje kad se riba mrijesti i tako lakše lovi, ribokradicama novčano i te kako zanimljiv zbog čega je potreban i pojačan nadzor i kažnjavanje prekršitelja".

Od 1. veljače do 31. ožujka u lovostaji je štuka, od 1. ožujka do 31. svibnja smuđ i kečiga, od 1. travnja do 31. svibnja ljuskavi šaran, a od 16. travnja do 15. lipnja u lovostaji je som.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙