FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac predsjednik Koordinacijskog tijela srpske manjine

ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Koordinacijsko tijelo srpskenacionalne manjine na svojoj je konstituirajućoj sjednici za svojegpredsjednika danas izabralo Milorada Pupovca, a aklamacijom jeprihvaćena i zastava Srba u Hrvatskoj - crveno-plavo-bijela trobojnicabez dodatnih obilježja.
ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Koordinacijsko tijelo srpske nacionalne manjine na svojoj je konstituirajućoj sjednici za svojeg predsjednika danas izabralo Milorada Pupovca, a aklamacijom je prihvaćena i zastava Srba u Hrvatskoj - crveno-plavo-bijela trobojnica bez dodatnih obilježja.

"Usvojili smo ovu zastavu kako bismo je mogli spustiti na pola koplja svaki put kad netko ispod nje nekog uvrijedi, ali i da bismo je, ako netko pljune na nju, mogli ponosno podignuti još više", kazao je Pupovac, nakon prihvaćanja zastave, koju, da bi bila pravovaljana, mora potvrditi i državni Savjet za nacionalne manjine.

Tu će zastavu pripadnici srpske nacionalne manjine isticati uz hrvatsku državnu zastavu prigodom proslava manjinskih praznika, a moći će je istaknuti i na pročeljima državnih i institucija lokalne samouprave.

Pupovac, čiju je kandidaturu za predsjednika Koordinacije poduprlo 50 od 70 izaslanika, najavio je da će novoosnovano tijelo ustrajati na potpunoj provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, pogotovu u dijelu koji se odnosi na pravo manjina na proporcionalnu zastupljenost u predstavničkim, ali i izvršnim tijelima mjesne samouprave.

Najavio je i da će Koordinacija od nadležnih tijela državne uprave zatražiti da, nakon skorašnjih lokalnih izbora, zabrani formiranje gradskih, općinskih i županijskih poglavarstava u kojima nije osigurana zastupljenost manjina zajamčena Ustavnim zakonom.

Naglasio je, međutim, da će se oštro protiviti neobzirnosti srpskih vijećnika u sredinama u kojima su Srbi u većini.

"Ova vijeća i Koordinacija drugima moraju davati ono što tražimo za sebe, ne samo zbog političke pameti, nego jednostavno zato što je tako pošteno", kazao je.

Najavio je i da će ustrajati na tomu da manjinska vijeća u jedinicama mjesne samouprave dobiju prikladne uvjete za rad, kao i na proporcionalnom zapošljavanju pripadnika srpske nacionalne manjine u državnim službama.

Osvrćući se na slučaj preimenovanja ulica u Plaškom, Pupovac se usprotivio imenovanju ulica po osobama po kojima ulice u tom gradu nikada u povijesti nisu bile imenovane.

Zauzeo se, međutim, da se u sredinama u kojima postoje historijske pretpostavke za to, ulicama vrate imena koja su nekada nosile.

"Malo je poznato da je Zagreb imao ulicu Vuka Karadžića, a još manje to da je Karadžić počasni građanin Zagreba", upozorio je Pupovac, najavljujući da Koordinacija "neće dopustiti da ulice u Kninu i drugim mjestima nose nazive kao da Srba tamo nema i kao da ih nikada nije bilo".

Koordinacija srpske nacionalne manjine je za zamjenicu predsjednika izabrala Nadu Radović, a za glavnog tajnika Dragoljuba Orlovića. Izabrana su i četiri potpredsjednika, te članovi Nadzornog odbora i sedam odbora Koordinacije.

Koordinacija je donijela i Statut, po kojemu će novoosnovano tijelo preuzeti obveze i izvore financiranja Srpskoga narodnog vijeća, koje bi idućih dana trebalo donijeti odluku o svojem gašenju.

Bez odjeka je prošla inicijativa dijela izaslanika da Koordinacija osudi ovotjedni istup nezavisnog zastupnika Ive Lončara, koji je ustvrdio da "u Saboru sjede dva četnika". Protiv takve inicijative bio je SDSS-ov zastupnik Ratko Gajica, koji se, kaže, jednostavno ne prepoznaje u Lončarevim riječima.

Koordinacija srpske nacionalne manjine, sukladno Ustavnom zakonu, među ostalim, donosi odluke o simbolima i himni Srba u Hrvatskoj, pa je stoga osnovana radna skupina koja će u idućih šest mjeseci pripremiti prijedlog simbola i politike njihova isticanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙