FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: HLS vodi liječnike u nezakonite radnje

ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiNeven Ljubičić ustvrdio je u subotu da se Hrvatski liječnički sindikat(HLS) izdigao iznad zakona i da želi povesti liječnike u nezakoniteradnje.
ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić ustvrdio je u subotu da se Hrvatski liječnički sindikat (HLS) izdigao iznad zakona i da želi povesti liječnike u nezakonite radnje.

Ljubičić je to izjavio na konferenciji za novinare, komentirajući odluku HLS-a da u ponedjeljak, 11. travnja, započne štrajk liječnika iako je zagrebački Županijski sud zabranio štrajk.

Županijski sud je na tužbu Ministarstva zdravstva u petak donio presudu kojom se zabranjuje štrajk, pa Ljubičić vjeruje da će liječnici u ponedjeljak pokazati da poštuju zakone svoje države.

"Vjerujem da će hrvatski liječnici ponovno pokazati svoje domoljublje, kao i 90-tih godina, te da će poštovati zakon", rekao je Ljubičić.

Onima pak koji će u ponedjeljak ipak štrajkati ne prijete izvanredni otkazi, naglasio je Ljubičić, već će se "tražiti da konzekvence podnesu oni koji su ih huškali", a to su HLS i njegov predsjednik Ivica Babić.

Ministar zdravstva je stoga pacijentima poručio da u ponedjeljak mogu doći u bolnice.

Vlada je uredbom povećala liječničke plaće za 10 posto, što će liječnicima donijeti između 500 i 850 kuna neto na svakoj plaći, a na godišnjoj razini to ukupno iznosi 170 milijuna kuna.

Time je utrošeno 70 posto sredstava od 250 milijuna kuna koliko je potrebno da bi se ispoštovao aneks Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, a o ostalom treba nastaviti socijalni dijalog, istaknuo je Ljubičić dodavši da je zatražio zabranu štrajka upravo kako bi privolio Babića na pregovore.

Ministar zdravstva je optimističan u vezi (ne)odaziva na štrajk jer je ad hoc anketa koju je Ministarstvo provelo ovoga tjedna među 237 liječnika pokazala da je 29 posto za štrajk, 15 posto neće štrajkati, a 56 posto je neodlučno.

To pokazuje da više od 70 posto liječnika nije sigurno je li štrajk dobro rješenje, a to otvara prostor da se otvorena pitanja rješavaju pregovorima, smatra Ljubičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙