FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 9. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

LJUBLJANA

Parafirani sporazum Drnovšek-Račan ne može "proći", ali suradnja Hrvatske i Slovenije mora se nastaviti unatoč otvorenim pitanjima, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote hrvatski predsjednik Stipe Mesić, osvrćući se na stanje u odnosima dviju država nakon svog nedavnog susreta sa slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom. "Drnovšek i ja smo osobni prijatelji. Našli smo se u predsjedništvu (nekadašnje) SFRJ i surađivali u pokušaju zaustavljanja Miloševićeve agresije. Surađivali smo i nakon osamostaljenja. Svjesni smo da postoji nekoliko otvorenih pitanja i slažemo se da ona našu suradnju ne smiju zaustaviti", rekao je Mesić, dodajući da pitanja treba riješiti i da se ona ne mogu "pomesti pod tepih", ali i naglasio da parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine ne može "proći" i da ne njemu nema smisla ustrajati. Na pitanje o problemu štediša Ljubljanske banke, Mesić je rekao da se ne smije raditi razlika među štedišama prema njihovom državljanstvu. Odgovarajući na pitanja u vezi s uključivanjem Hrvatske u Europsku uniju, Mesić je rekao da ga slovenska potpora početku pregovora RH i EU nije iznenadila i izrazio "uvjerenje da se radi o pravom prijateljskom potezu".

RIM

Trg svetog Petra vraća se polako normalno stanje, nakon jučerašnjeg povijesnog pogreba Ivanu Pavlu II., te je u subotu ujutro otvorena i Bazilika svetog Petra, ali će se grob pokojnog pape, koji se nalazi u kripti bazilike, moći će se posjetiti tek od slijedećeg tjedna, vjerojatno od utorka, doznaje se u Vatikanu. Ivan Pavao II. pokopan je na mjestu na kojem se nalazio grob Ivana XXIII., odnosno u neposrednoj blizini grobnice svetog Petra (s desne strane, ako se gleda prema grobnici prvoga pape) i u blizini papa Ivana Pavla I. i Pavla VI. Osim brojnih talijanskih vjernika koji su u subotu ujutro pohodili Baziliku svetog Petra, mnogo je i hodočasnika iz drugih zemalja, posebno iz Francuske i Poljske. No, Trg svetog Petra bit će i narednih dana pun, posebno od 18. travnja kada će započeti zasjedati konklava, zbor kardinala za izbor novoga pape, kako bi promatrali boju dima iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli i tako spoznali rezultat glasovanja.

RIM

Talijanski i poljski pisani mediji u subotu su izvješćima s pogreba pape Ivana Pavla II. prenijeli i poduprli zahtjeve okupljenog mnoštva koje je tražilo da ga se odmah proglasi svetim. Talijanski tisak, na izvješćima i po preko desetak stranica, u naslovima prenosi poruku "Santo subito" (Svetac odmah) koja se masovno čula u petak na Trgu svetog Petra i okolnim ulicama. Tako La Repubblica na šest stupaca svoje naslovne stranice govori o željama ljudi, naslovivši je "Mnoštvo kliče: Wojtyla svetac", dok Corrierre della Serra u naslovu ističe "Zbogom Papi: Svetac, svetac!". La Repubblica je posvetila 16 stranica pogrebu Ivana Pavla II. te piše kako su se na ceremoniji okupili "velikih na zemlji", s panoramskom slikom na dvije stranice na kojoj se vide svi uglednici. Talijanski tisak također dodaje da je ta "kušnja" za Rim - u području sigurnosti, organizacije i logistike - protekla iznimno dobro. Poljski pak tisak u subotu je naslovio svoje članke riječima poput "Zbogom", "Zbogom naš oče" ili "Santo, subito". Dnevnik Rzeczpospolita uputio je apel najvišim poljskim vlastima, zatraživši da se 16. listopada, dan na koji je 1978. godine Karol Wojtyla izabran za papu, "proglasi poljskim nacionalnim praznikom, danom Ivana Pavla II.".

SARAJEVO

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić trenutačno se skriva u Pančevu u jednom objektu Vojske SCG, tvrdi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Pozivajući se na pouzdane izvore iz Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), ovaj list navodi kako je Mladić u Pančevo stigao nedavno nakon boravka u Crnoj Gori u blizini Nikšića. Novo boravište jednog od najtraženijih haških bjegunaca navodno je zgrada bivšeg operativnog središta Vojske SCG, a za njegovu neposrednu zaštitu zadužene su tri osobe od kojih je jedna djelatni vojni časnik. Izvor iz OSA-e navodi kako je činjenica da Mladić boravi u Pančevu vjerojatno bila povod ministru vanjskih poslova SCG Vuku Draškoviću da ranije ovog tjedna izjavi kako se taj haški bjegunac skriva uz zaštitu srbijanske obavještajne službe.

PEKING

Tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu u Pekingu protiv onog što smatraju japanskim "revizionizmom" koji umanjuje zlodjela koje je ta zemlja počinila pri kolonizaciji dijela Azije. "Dolje Japan", "Bojkotirajte japanske proizvode" ili "Protiv stalnog mjesta Japana u Vijeću sigurnosti UN-a", uzvikivalo je najmanje pet tisuća prosvjednika, prema podacima policije, koji su blokirali promet nedaleko Pekinškog sveučilišta. Organizatori su objavili da je dvadesetak tisuća osoba, većinom u tridesetima pa i mlađi, odgovorilo na poziv upućen Internetom nakon nove napetosti u odnosima Tokija i Pekinga. Problem se pojavio u utorak nakon što je Japan objavio školske udžbenike za koje Peking smatra da minimaliziraju ratne zločine japanske carske vojske. Kina je zgrožena činjenicom da novi japanski udžbenici ne koriste riječ "invazija" govoreći o japanskoj kolonizaciji i nazivaju pukim "incidentom" masakr u Nankinu 1937. godine, tijekom kojeg je japanska vojska ubila 300 tisuća kineskih vojnika i civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙