FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Sporazum Drnovšek-Račan ne može proći

LJUBLJANA, 9. travnja 2005. (Hina) - Parafirani sporazum Drnovšek-Račanne može "proći", ali suradnja Hrvatske i Slovenije mora se nastavitiunatoč otvorenim pitanjima, izjavio je u razgovoru za ljubljansko"Delo" od subote hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
LJUBLJANA, 9. travnja 2005. (Hina) - Parafirani sporazum Drnovšek-Račan ne može "proći", ali suradnja Hrvatske i Slovenije mora se nastaviti unatoč otvorenim pitanjima, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Drnovšek i ja smo osobni prijatelji. Našli smo se u predsjedništvu (nekadašnje) SFRJ i surađivali u pokušaju zaustavljanja Miloševićeve agresije. Surađivali smo i nakon osamostaljenja. Svjesni smo da postoji nekoliko otvorenih pitanja i slažemo se da ona našu suradnju ne smiju zaustaviti", rekao je Mesić, osvrćući se na stanje u odnosima dviju država nakon svog nedavnog susreta sa slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom.

Mesić je dodao da pitanja treba riješiti i da se ona ne mogu "pomesti pod tepih", ali i naglasio da parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine ne može "proći" i da ne njemu nema smisla ustrajati.

"Ustrajati na tome nema smisla, bez obzira na to tko će u Hrvatskoj biti na vlasti. Ali, čini mi se dobro da su dvije vlade osnovale komisiju za raspravu o suradnji, pa će se vjerojatno naći i prostor za rješavanje tih pitanja", rekao je Mesić.

Na pitanje o problemu štediša Ljubljanske banke, Mesić je rekao da se ne smije raditi razlika među štedišama prema njihovom državljanstvu.

Upitan o planovima za susret predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske kojim bi se "zatvorila" povijesna pitanja iz vremena drugog svjetskog rata, Mesić je rekao da podržava ideju da se "knjiga drugog svjetskog rata zatvori", te se zauzima da se koraci na tom putu naprave što prije, ali je dodao: "Kad se govori o fojbama, trebalo bi postaviti pitanje o njihovu uzroku. Prije njih je bio počinjen zločin. Znam da se ljude nije smjelo ubijati bez suđenja. Danas smo daleko od rata, pa možemo tako gledati. No, govorimo o vremenu kad su ratne rane bile otvorene i velike, to je dovelo do fojbi", rekao je Mesić u odgovoru na pitanje je li s Drnovšekom dogovorio za "posebnu strategiju" za pripremu tog susreta.

"Talijanski fašisti palili su naše gradove i sela, ubijali ljude i slali ih u logore, uzrokovali su golemu gospodarsku štetu. I u Sloveniji i u Hrvatskoj. Baš zato inzistiramo da se svaki zločin osudi. Nije u redu ako priznajemo samo jedan zločin, a ne onaj zločin koji mu je prethodio. Knjigu možemo zatvoriti, ali moramo priznati i ono što se dogodilo prije fojbi", rekao je Mesić.

Odgovarajući na pitanja u vezi s uključivanjem Hrvatske u Europsku uniju, Mesić je rekao da ga slovenska potpora početku pregovora RH i EU nije iznenadila i izrazio "uvjerenje da se radi o pravom prijateljskom potezu".

Govoreći o suradnji Hrvatske s Haškim sudom i o odbjeglom generalu Anti Gotovini, Mesić je rekao da su se sumnje u vjerodostojnost Hrvatske kod međunarodne zajednice javile zbog nekih ranijih slučajeva, poput davanja lažnog identiteta Ivici Rajiću, pa se "pojavila sumnja da se pokušava skrivati i Gotovinu".

"Hrvatska nema nijednog razloga za skrivanje Gotovine i tvrdim da je to zadnja država u kojoj bi on mogao biti. Europske prijatelje i Haško tužiteljstvo moramo sada uvjeriti da smo napravili baš sve i da on nije ovdje", rekao je Mesić.

Na pitanje o rušenju partizanskih spomenika iz vremena Drugog svjetskog rata, posebno rušenja spomenika Titu u Kumrovcu, Mesić je rekao: "To je banditizam. Službe moraju moraju naći naručitelje i izvršitelje rušenja spomenika NOB-a. Antifašistička borba donijela je hrvatsku državu. Da su svi Hrvati bili na strani NDH, na kvislinškoj strani, ovamo bi se vratio kralj Petar, vratio bi se Draža Mihajlović i Hrvatske više ne bi bilo. Zbog NOB-a, antifašističke fašističke borbe i ZAVNOH-a danas imamo državu", rekao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙