FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Orebiću počeo maslinarski skup

OREBIĆ, 8. travnja 2005. (Hina) - U Orebiću je danas počeo 7.međunarodni skup mediteranskih maslinara i uljara "Noćnjak 2005." kojise održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstvai vodnog gospodarstva i Dubrovačko-neretvanske županije.
OREBIĆ, 8. travnja 2005. (Hina) - U Orebiću je danas počeo 7. međunarodni skup mediteranskih maslinara i uljara "Noćnjak 2005." koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Dubrovačko-neretvanske županije.

Skup, koji je okupio 400 sudionika iz zemlje i inozemstva, otvorio je ministar poljoprivrede i šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković koji je sudjelovao i na okruglom stolu "Stanje i budućnost hrvatskog maslinarstva i uljarstva".

Ministar Čobanković izrazio je zadovoljstvo rezultatima u obnovi starih i podizanju novih maslinika u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, čemu su bitno pridonijeli, kazao je, i novčani i drugi poticaji te donesene poticajne mjere. "Na tome nećemo stati jer su u maslinarstvu velike rezerve i po površinama i po broju stabala, a želja nam je do 2007. zasaditi još 5,5 tisuća hektara maslinika", rekao je Čobanković.

Dodao je kako se stvaraju uvjeti za provedbu tog programa u prvom redu zbog sve brojnijih maslinara kojima se želi omogućiti pristojna zarada od toga posla.

Tijekom trodnevna rada skupa bit će održana brojna stručna predavanja o razvoju malsinarstva i uljarstva, kao što su katastar maslina, podizanje maslinika na izrazito kamenitim tlima, te obnova opožarenih i zapuštenih maslinika.

Bit će postavljena i prigodna izložba uz degustaciju maslina, ulja i sirova u maslinovu ulju te dodijeljena odličja i priznanja najboljim maslinarima.

Svi sudionici razgledat će maslinike i vinograde u Postupu, uljare u Donjoj bandi i zadrugu Dingač u Potomju na Pelješcu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙