FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unatoč zabrani, štrajk liječnika počinje u ponedjeljak

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Županijski sud u Zagrebu zabranio jeu petak štrajk liječnika koji je Hrvatski liječnički sindikat (HLS)najavio za ponedjeljak, 11. travnja, no HLS će ipak u ponedjeljakzapočeti štrajk.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Županijski sud u Zagrebu zabranio je u petak štrajk liječnika koji je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) najavio za ponedjeljak, 11. travnja, no HLS će ipak u ponedjeljak započeti štrajk.

Tužbu protiv HLS-a, kojom je zatražena zabrana štrajka, podnijelo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Po riječima sutkinje Dubravke Burcar, Sudsko vijeće donijelo je odluku o zabrani jer nisu ispunjene materijalno-pravne pretpostavke za dopustivost štrajka.

Štrajk je najavljen zbog nepoštivanja Strukovnoga kolektivnog ugovora (SKU) za zdravstvo od 8. prosinca i nepriznavanja rezultata referenduma među liječnicima od 5. siječnja koji je pretpostavka za stupanje na snagu SKU-a.

SKU nije stupio na snagu zbog odluke Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) od 18. siječnja kojom nisu priznati rezultati referenduma, rekla je Burcar.

Međutim, ni ta činjenica ne daje osnovicu za poduzimanje štrajka jer je GSV odluku donio u okviru svoje nadležnosti, a čiju pravilnost Sud u postupku oko zabrane štrajka nije ovlašten preispitivati. Dakle, ispunjenje prava iz SKU-a ne može biti predmet štrajka.

Sutkinja je istaknula da HLS ima pravo žalbe Vrhovnom sudu koji na žalbu treba odgovoriti u roku pet dana.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je da će sindikat iskoristiti sva dopuštena pravna sredstva i žaliti se na sudsku odluku o zabrani štrajka.

"Do pravomoćnosti sudske odluke mi imamo pravo štrajkati, pa će štrajk liječnika započeti u ponedjeljak, kako je i najavljeno", ustvrdio je Babić dodavši da su to odlučili članovi Skupštine HLS-a, koja se danas održava u Hrvatskom liječničkom domu.

Babić je dodao da će sindikat poštivati odluku o zabrani štrajka ako i kada ona postane pravomoćna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙