FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: Za vrijeme štrajka zaštitit ćemo pacijente

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiNeven Ljubičić poručio je danas da će tijekom općeg štrajka liječnikanajavljenoga za ponedjeljak, 11. travnja učiniti maksimum kako bi sezaštitila prava pacijenata.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić poručio je danas da će tijekom općeg štrajka liječnika najavljenoga za ponedjeljak, 11. travnja učiniti maksimum kako bi se zaštitila prava pacijenata.

Ljubičić je nakon današnje sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), još jednom uputio apel Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) da odustane od štrajka, osobito nakon jučerašnje Vladine uredbe o desetpostotnom dodatku na plaće za liječničku odgovornost. Prema toj uredbi liječnici će u ovoj godini dobiti ukupno 130 milijuna kuna više.

Ministar je rekao kako postupak mirenja s HLS-om nije uspio, ali dogovoren je minimum poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

"Liječnici će kod svakog pacijenta koji im se javi za vrijeme štrajka morati obaviti osnovni pregled i potrebnu dijagnostiku, te učiniti sve kako bi se kod pacijenta isključilo svako hitno stanje", rekao je Ljubičić.

Odnosi se to i na pacijente koji su naručeni i na operacije i dijagnostičke preglede.

"Ni jedan pacijent se ne može vratiti iz bolnice bez pregleda, a ako ga liječnik odbije pregledati morat će to potpisati", rekao je Ljubičić.

Govoreći o poslovanju HZZO-a ministar zdravstva je kazao da su ukupni dugovi Zavoda u prva dva mjeseca ove godine smanjeni za 300 milijuna kuna i iznose 3,7 milijardi kuna. I dalje Zavod najviše duguje za lijekove, no u siječnju i veljači ove godine ti troškovi su nešto smanjeni.

Za pokriće dijela duga za lijekove Zavod je prema Ljubičićevim riječima iskoristio 40 milijuna kuna koji su prvotno bili namijenjeni za isplatu povećanih plaća liječnicima, od početka ove godine kako je dogovoreno prema Kolektivnom ugovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙