FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANKARA: Turska mijenja politiku prema Egeju

ANKARA: Turska mijenja politiku prema EgejuANKARA, 8. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik turskoga parlamentaBulent Arinc nagovijestio je u petak da bi službena Ankara moglakorigirati svoj 30-godišnji pristup prema širini nacionalnihteritorijalnih voda u Egeju što bi mogla biti prekretnica u sporu sasusjednom Grčkom oko širine vodenog pojasa.
ANKARA, 8. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik turskoga parlamenta Bulent Arinc nagovijestio je u petak da bi službena Ankara mogla korigirati svoj 30-godišnji pristup prema širini nacionalnih teritorijalnih voda u Egeju što bi mogla biti prekretnica u sporu sa susjednom Grčkom oko širine vodenog pojasa.

Turski parlament je 1995. donio odluku kojom se širina teritorijalnih voda utvrđuje na 12 milja, a svaka povreda tog ustroja, kako se govorilo, značila bi "casus belli", odnosno uzrok rata.

Turska i Grčka su zbog neriješenog pitanja teritorijalnih voda i blizine mnogih grčkih otoka turskoj obali, bile i na rubu rata. Najteži incident dogodio se 1. siječnja 1996. oko školja Kardak koji Grci zovu Imia, dugog nepunih 900 metara.

Otočić su bili opkolili ratni brodovi Grčke i Turske, a vrhunac krize je predstavljalo uklanjanje turske i postavljanje grčke zastave na njegove gole hridi.

Zahvaljujući samo pravodobnoj energičnoj intervenciji tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, sukob je u posljednjem trenutku izbjegnut. Dogovoreno je da se na Kardaku ne vijori ni turska ni grčka zastava, ali je njegov teritorijalni status ostao i dalje neriješen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙