FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turci se pripremaju za let u svemir

ANKARA, 13. ožujka 2005. (Hina) - Turska će do 2014. izvršiti svepotrebne pripreme za slanje svog prvog astronauta u orbitu oko našeplanete, a satelit i raketa, koji će odnijeti prvog Turčina u svemir,bit će djelo ovdašnjih znanstvenika.
ANKARA, 13. ožujka 2005. (Hina) - Turska će do 2014. izvršiti sve potrebne pripreme za slanje svog prvog astronauta u orbitu oko naše planete, a satelit i raketa, koji će odnijeti prvog Turčina u svemir, bit će djelo ovdašnjih znanstvenika.

Uključivanje Turske u svemirska istraživanja razmatrano je ovih dana na sastanku Visoke tehnološke komisije za znanost i Nacionalne institucije za istraživanje svemira. Odlučeno je da se Centar za istraživanje svemira ustanovi još ove godine.

Prema zaključima tog skupa, prva obuka turskog astronauta započet će 2008. Za potrebe turskog svemirskog programa iz državnog proračuna bit će izdvojeno blizu 1,5 milijardi dolara.

Pored istraživačkih aktivnosti, "turski svemirci" motrit će na kontrolu sigurnosti nacionalnih granica. U tom poslu njima će pomagati i budući vlastiti zrakoplovi namjenjeni za velike visine. Riječ je, kako se neslužbeno doznaje, o turskoj verziji američkih istraživačkih zrakoplova U-2, čije testiranje bi moglo početi za nekoliko godina.

Turska, čije gospodarstvo doživljava brzi oporavak, ne želi zaostati i na polju nuklearne tehnologije. U tom sklopu iza kulisa se vode već preliminarni pregovori oko izgradnje prve turske nuklearke.

Neki zapadni izvori su prije izvjesnog vremena iz toga izveli zaključak da bi Turska do 2020. mogla postati nova nuklearna sila. Vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana takve informacije nije potvrdila, ali ni opovrgnula.

Planirana je također izgradnja velikog, suvremeno opremljenog observatorija sa snažnim teleskopima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙