FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuska se dogovorila s EU-om o protokolu carinske unije

ANKARA, 25. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija i Turskadogovorili su se o tekstu protokola kojim se proširuje turska carinskaunija i s deset novih članica EU-a, uključujući i Cipar, objavio je upetak jedan turski dužnosnik.
ANKARA, 25. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija i Turska dogovorili su se o tekstu protokola kojim se proširuje turska carinska unija i s deset novih članica EU-a, uključujući i Cipar, objavio je u petak jedan turski dužnosnik.

Proširenje carinske unije na Cipar osjetljivo je pitanje za Tursku jer neki dužnosnici smatraju da je to ravno priznanju međunarodno priznate vlade ciparskih Grka.

"Pregovarali smo o tekstu protokola i složili se", rekao je taj dužnosnik novinarima. "Tražili smo od Europske komisije da pošalje pismo o tekstu protokola. Bude li pismo sadržavalo tekst o kojem smo se dogovorili, bit će odobreno", dodao je.

Da bi stupio na snagu, protokol mora dobiti odobrenje turskoga parlamenta.

Stručnjaci EU-a očekuju da Turska proširi taj sporazum i na Cipar prije nego što 3. listopada počne pristupne prigovore.

Turska, koja je nakon dugogodišnjega odgađanja u prosincu prošle godine dobila datum početka pristupnih pregovora, priznaje samo enklavu ciparskih Turaka na sjeveru otoka.

Cipar je podijeljen od 1974. kad je turska vojska invazijom reagirala na neuspio grčki puč. Na siromašnom sjeveru Cipra Turska i danas ima oko trideset tisuća vojnika.

Službena Ankara želi da se Ujedinjeni narodi potrude oko obnove pregovora o ponovnome ujedinjenju Cipra prije nego što u listopadu počnu turski pristupni pregovori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙