FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Romima uskoro besplatna pravna pomoć

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Romi u Hrvatskoj uskoro će imatipravo na besplatnu pravnu pomoć u statusnim pitanjima, izvijestilo jedanas Ministarstvo pravosuđa koje će tu pomoć, u okviru Nacionalnogprograma za Rome, osigurati u suradnji s odvjetnicima.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Romi u Hrvatskoj uskoro će imati pravo na besplatnu pravnu pomoć u statusnim pitanjima, izvijestilo je danas Ministarstvo pravosuđa koje će tu pomoć, u okviru Nacionalnog programa za Rome, osigurati u suradnji s odvjetnicima.

U Ministarstvu očekuju da će s odvjetnicima do kraja travnja biti potpisani svi ugovori o pružanju besplatne pravne pomoći, nakon čega bi u svibnju Romi to pravo mogli početi i ostvarivati.

Besplatna pravna pomoć za sada će biti organizira u Međimurskoj, Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj županiji te Gradu Zagrebu, odnosno područjima gdje živi najveći broj Roma.

Romi će od odvjetnika moći dobiti besplatnu pomoć koja se odnosi na statusna pitanja i obuhvaća postupke stjecanja i utvrđivanja državljanstva, odobravanja privremenog i stalnog boravka, dokazivanja bračnog statusa i rođenja djeteta, priznavanja i utvrđivanja očinstva i majčinstva, dokazivanja smrti, ispravaka osobnih podataka u državnim evidencijama te postupke koji se odnose na ulazak, kretanje i rad stranaca.

U Ministarstvu kažu da će popis odvjetnika, koji će pružati besplatnu pomoć, proslijediti timovima zaduženim za informiranje romske zajednice o provedbi Nacionalnog programa za Rome.

Romi će slobodno moći birati odvjetnika s tog popisa kojemu će Ministarstvo pravosuđa svaka svaka četiri mjeseca isplatiti nagradu za rad i to prema odvjetničkoj tarifi i na temelju dostavljenog računa i podatka o obavljenom poslu. Sredstva za to osigurana su u ovogodišnjem proračunu Ministarstva pravosuđa u kojemu naglašavaju da je rješavanje statusnih pitanja pripadnika romske zajednice preduvjet za ostvarivanje svih drugih prava kao što je školovanje, zdravstvena zaštita, socijalna skrb i zapošljavanje.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj je nešto manje od 9500 Roma, no, prema podacima Vijeća Europe, ima ih između 30 i 40 tisuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙