FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Migracijske i etničke teme" o nekim aspektima života Roma

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Novi broj časopisa "Migracijske ietničke teme" (4/2004.) tematski je posvećen nekim oblicimainstitucionalnog i svakodnevnog života Roma.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Novi broj časopisa "Migracijske i etničke teme" (4/2004.) tematski je posvećen nekim oblicima institucionalnog i svakodnevnog života Roma.

Gost urednik Dragutin Babić u uvodu napominje kako je cilj broja upozoriti na romski socijalni status i probleme s kojima se suočavaju, posebno u sklopu globalizacijskih procesa i aktualizacije pitanja identiteta.

"Pred najvećim se problemom nalaze Romi koji nisu dovoljno uključeni u sociopolitičke procese društava u kojima žive, pa tako i hrvatskoga", napominje Babić, koji smatra kako pisanje o Romima "doista može izmijeniti njihov status i svakodnevni život".

Časopis donosi sedam radova o povijesnim i aktualnim procesima egzistencijalne zbilje Roma u Hrvatskoj i nekim drugim državama (Madžarska i Srbija). Tekstovi pružaju pogled na stigmatizaciju i identitet Roma, statusno obilježje i neke probleme Romkinja, broj Roma u popisima stanovništva, probleme obrazovanja, ljudskih i manjinskih prava te perspektive Roma na pragu 21. stoljeća.

Priloge u najnovijem broju časopisa, koji u izdanju zagrebačkoga Instituta za migracije i narodnosti izlazi tromjesečno, objavljuju Dragutin Babić, Ana Bogdanić, Neven Hrvatić, Boris Nikšić, Jagoda Novak, Nada Raduški i Danijel Vojak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙