FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek protiv odvajanja malih Roma u posebne razrede

LJUBLJANA,7. travnja 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšekprimio je u četvrtak u povodu Svjetskog dana Roma izaslanstvo tezajednice koje ga je upozorilo na probleme Roma, poput legalizacijeobjekata i naselja i njihovo komunalno uređenje, te poteškoće udruštvenom životu i školstvu.
LJUBLJANA,7. travnja 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek primio je u četvrtak u povodu Svjetskog dana Roma izaslanstvo te zajednice koje ga je upozorilo na probleme Roma, poput legalizacije objekata i naselja i njihovo komunalno uređenje, te poteškoće u društvenom životu i školstvu.

Bilo je riječi i o slučaju osnovne škole s romskim učenicima, većina kojih će se na pritisak roditelja ostalih učenika odvojiti u posebna odjeljenja za učenike s manjom razinom znanja.

"To ne smije biti presedan na osnovi kojega bi se u školama počelo sa sustavnim diferenciranjem na osnovi etničke pripadnosti. To bi bilo neprihvatljivo i to se ne smije dogoditi", rekao je Drnovšek, priznajući da se u sadašnjoj situaciji u osnovnoj školi "Bršljin" u Novom Mestu drukčije nije moglo postupiti.

Romi koje je predvodio predsjednik saveza romskih zajednica Slovenije Jožek Horvat Muc upozorili su Drnovšeka i na problem oko 2.000 Roma iz Maribora i okolice koji još nisu dobili slovensko državljanstvo, te na potrebu da Romi i njihova zajednica imaju više pristupa medijima.

Drnovšek je rekao da Romi samo sistematskim obrazovanjem i zapošljavanjem mogu postići društvenu afirmaciju i samostalno se uzdržavati. Drnovšek se založio da Romi u svim općinama gdje su nazočni imaju svoje predstavnike u lokalnoj vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙