FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Srpski lobist iz SAD-a svjedočio o obranu Miloševića

ZAGREB/DEN HAAG, 14. ožujka 2005.(Hina) - Povjesničar i srpski lobistiz Sjedinjenih Država, prof. Barry Lituchy, u ponedjeljak je na haškomsuđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću svjedočio kako sumu albanske i romske izbjeglice s Kosova 1999. govorile da bježe predterorom gerilaca OVK-a i bombardiranjem NATO-a.
ZAGREB/DEN HAAG, 14. ožujka 2005.(Hina) - Povjesničar i srpski lobist iz Sjedinjenih Država, prof. Barry Lituchy, u ponedjeljak je na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću svjedočio kako su mu albanske i romske izbjeglice s Kosova 1999. govorile da bježe pred terorom gerilaca OVK-a i bombardiranjem NATO-a.

Lituchy je predavač povijesti na Sveučilištu New York, angažiran u nizu prosrpskih foruma u SAD-u, kao što su "institut za istraživanje Jasenovca" iz New Yorka i "međunarodni tribunal za ratne zločine SAD-a i NATO-a u Jugoslaviji", a član je i Međunarodnog odbora za zaštitu Slobodana Miloševića.

Poznat je po čestim posjetima i predavanjima u Srbiji i Crnoj Gori, te kao pisac podnesaka ICTY-u zbog uskrate prava Miloševiću.

Lituchy je svjedočenje počeo prošloga tjedna, a danas je njegov iskaz bio usredotočen na snimak razgovora koje je u kolovozu 1999. vodio s Romima izbjeglim s Kosova, u kojima oni krive albanske gerilce iz OVK-a za spaljivanje kuća, napade i progon.

Emitiranje snimke prekinuto je na zahtjev sudaca, koji su ocijenili da se radi o općenitim iskazima, nevezanim uz konkretne optužbe.

Tužitelj Geoffrey Nice osporio je vjerodostojnost Lituchyevih razgovora i samog svjedoka, ističući da su Romima sugerirani odgovori, te da je Lituchy to snimao za potrebe srpske propagande.

On je ukazao na niz nelogičnosti u svjedokovu iskazu, te ga upitao na temelju čege on sebe smatra ozbiljnim povjesničarom.

Nice je kao protudokaz citirao prošlotjednu izjavu istražiteljima ICTY-a jednog od Albanaca s Lituchyevim snimki, koji je kazao da je iskaz dao u nazočnosti srpske policije, i u strahu za obitelj.

Suđenje Miloševiću nastavlja se sutra raspravom o dokazima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙