FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Japan za Wolfowitza, antiglobalisti protiv

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Kina i Japan izrazili su u četvrtakspremnost raditi s Paulom Wofowitzom postane li on, kako je topredložio Washington, novi predsjednik Svjetske banke, a imenovanjedio američkog tiska snažno pozdravlja dok mu se drugi dio protivi, baškao i antiglobalisti i mnogi Europljani.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Kina i Japan izrazili su u četvrtak spremnost raditi s Paulom Wofowitzom postane li on, kako je to predložio Washington, novi predsjednik Svjetske banke, a imenovanje dio američkog tiska snažno pozdravlja dok mu se drugi dio protivi, baš kao i antiglobalisti i mnogi Europljani.

Pomoćnika američkog ministra obrane kao kandidata za nasljednika Jamesa Wolfensohna, u srijedu su istaknule Sjedinjene Države koje tradicionalno imenuju predsjednika Svjetske banke, dok Europa imenuje čelnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Bez obzira tko bude idući predsjednik Svjetske banke, radit ćemo s njime kao s predsjednikom Svjetske banke", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao, prenosi agencija France presse.

Kandidaturu je pozdravio japanski premijer Junichiro Koizumi, vjeran saveznik američkog predsjednika Georgea W. Busha koji mu je u telefonskom razgovoru rekao "da je to dobro i da će poduprijeti (kandidaturu) u ime japanske vlade".

Britanska vlada u četvrtak je odbila komentirati imenovanje pa je ministar financija Gordon Brown za BBC kazao da se "zadnjih dana bavio proračunom", prenosi agencija dpa.

Ljevičarski britanski dnevnik Guardian drži da je Wolfowitz "ozbiljno hendikepiran zbog svoje reputacije neokonzervativnog kuma rata u Iraku", a francuska antiglobalistička organizacija "Agir ici" (Djelovati ovdje) ocijenila je prijedlog "jasnom provokacijom."

"Postaviti neokonzervativnog jastreba iz Pentagona i tvorca rata u Iraku na čelo 'banke za razvoj' je neprihvatljiv izbor", objavila je ta organizacija.

Wolfowitz je središnja osoba američkog neokonzervativnog pokreta koji želi da SAD nametne svijetu vlastitu viziju liberalne demokracije i slobodne tržišne ekonomije.

Američki tisak podijeljeno piše o kandidaturi, pa New York Times inzistira na Wolfowitzevoj ulozi u pripremi rata u Iraku i piše da je to imenovanje, baš kao i imenovanje Johna Boltona veleposlanikom pri Ujedinjenim narodima "pljuska međunarodnoj zajednici".

Washington Post zauzvrat drži da je Wolfowitz "slabo shvaćen, a vrlo kritiziran" i da je neprijateljstvo prema njemu "uvelike neopravdano" jer je on kvalificiraniji od drugih da preuzeme vodstvo Svjetske banke.

Konzervativni Wall Street Journal tvrdi da će Wolfowitz znati reformirati "disfunkcionalnu birokraciju" kakva je sadašnja Banka, te piše da su "diktatori izazvali siromaštvo" i zaključuje: "Ako postoji netko u svijetu koji se može suprotstaviti Robertu Mugabeu onda to mora biti čovjek koji se suprotstavio Sadamu Huseinu".

Prijedlog imenovanja je već pozdravio čelnik MMF-a Rodrigo Rato, a rezerve su iznijeli mnogi u Europi i svijetu zbog važne Wolfowitzeve uloge u zagovaranju rata u Iraku.

U Europi je "entuzijazam vrlo diskretan", ironizirala je njemačka ministrica za pomoć i razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul, a rezervu je iskazao i francuski šef diplomacije Michel Barnier.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙