FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na lokalnim izborima birat će se članovi 426 općinska, 123 gradska vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Na lokalnim izborima koje je hrvatskaVlada danas raspisala za 15. svibnja hrvatski će građani biratičlanove 426 općinska i 123 gradska vijeća, 20 županijskih i skupštineGrada Zagreba.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Na lokalnim izborima koje je hrvatska Vlada danas raspisala za 15. svibnja hrvatski će građani birati članove 426 općinska i 123 gradska vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba.

Koliko će se ukupno birati članova predstavničkih tijela teško je precizirati, jer se broj članova određuje statutima lokalnih jedinica i ovisi o broju stanovnika jedinice.

Izbore će organizirati županijska gradska i općinska izborna povjerenstva, a Državno izborno povjerenstvo će nadzirati njihov rad.

Izborni će rokovi početi teći u nedjelju, 10. travnja, a izborna promidžba službeno će početi 24. travnja.

Članovi predstavničkih tijela lokalnih jedinica biraju se na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem proporcionalnim sustavom tako da cijelo područje lokalne jedinice čini izbornu jedinicu.

Članove imaju pravo birati hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čije se predstavničko tijelo izbori provode i koji su u toj jedinici upisani u birački popis.

To su ujedno uvjeti i za kandidiranje na izborima. Izborni je prag pet posto, neovisno izlazi li stranka samostalno ili u koaliciji.

Članovi predstavničkih tijela biraju se na četiri godine, imaju neobvezujući mandat, nisu opozivi, a prava i dužnosti počinju im danom konstituiranja predstavničkog tijela.

Po izmijenjenim zakonskim odredbama izborna šutnja završava u 19 sati po zatvaranju birališta. Dozvoljavaju se izlazne ankete, ali za objavljivanje bilo kakvih rezultata prije prestanka šutnje za medijske su kuće predviđene značajne novčane kazne.

Posljednji lokalni izbori na području čitave Hrvatske održani su 20. svibnja 2001.

Kao i tada i sadašnja je Vlada odlučila i o visini naknade troškova izbore promidžbe.

Političke stranke, odnosno nositelji nezavisnih listi će za svakog izabranog člana u općinsko vijeće dobiti po tri tisuće kuna, za člana gradskog vijeća po četiri tisuće, a za svakog člana u županijskog, odnosno skupštini Grada Zagreba po pet tisuća kuna.

Ta se sredstva neće isplaćivati iz državnog, već iz proračuna lokalnih jedinica

Prošli lokalni izbori koštali su oko 50 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙