FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: Prioritet pronatalitetna politika

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiNeven Ljubičić priredio je u četvrtak u Palači Dverce primanje upovodu Svjetskog dana zdravlja za diplomatske predstavnike,zdravstvene djelatnike i dužnosnike.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić priredio je u četvrtak u Palači Dverce primanje u povodu Svjetskog dana zdravlja za diplomatske predstavnike, zdravstvene djelatnike i dužnosnike.

Ljubičić se pritom osvrnuo na dosadašnjih 16 mjeseci mandata Vlade istaknuvši da joj je prioritet bio pronatalitetna politika.

Povećane su porodiljne naknade, vraćen je trogodišnji porodiljni dopust, podignut je bolnički standard porađanja uvođenjem poroda u vodi u tri zagrebačke bolnice, a uskoro i u jednoj splitskoj, povećan je broj pregleda trudnica, a jučer su s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ugovorena dva nova citogenetska laboratorija u Splitu i Osijeku, podsjetio je Ljubičić.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je zdravlju majki i djece i obilježava se pod geslom "Svaka majka i dijete su važni".

U povodu Svjetskog dana zdravlja, u Ministarstvu zdravstva održan je okrugli stol o stanju zdravlja majki i djece u Hrvatskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da su komplikacije vezane uz trudnoću, porod ili babinje u manje razvijenim dijelovima svijeta još uvijek među vodećim uzrocima smrtnosti žena reproduktivne dobi kao i djece u prvim danima života.

Zahvaljujući uvjetima dobro razvijene porodničke zaštite s 99 postotnim rađanjem u bolničkim ustanovama, maternalna smrtnost u Hrvatskoj već je godinama niska i svodi se na sporedne slučajeve.

U 2003. su zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinjama u Hrvatskoj umrle tri žene. U stalnom je padu i perinatalna smrtnost (mrtvorođenje ili smrtnost u prvih sedam dana života), pa je u 2004. perinatalno umrlo 5,7 na tisuću ukupno rođene djece porodne težine iznad tisuću grama.

I dojenačka smrtnost je u postupnom padu (6,3/1000 živorođenih), ali još uvijek ispod prosjeka zemalja EU (4,9) zbog veće smrtnosti djece vrlo niskih težinskih skupina, ispod 1500 grama.

Sva djeca u Hrvatskoj imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv tuberkuloze, meningitisa uzrokovanog s Haemophilus influenzae tip B, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole i zarazne žutice tip B.

Masovni program cijepljenja koristi visoko kvalitetna i učinkovita cjepiva kojima se svake godine cijepi gotovo pola milijuna djece u Hrvatskoj.

Zahvaljujući dugogodišnjem uspješnom cijepljenju eliminiralo je difteriju i dječju paralizu, već dugo godina nema oboljele djece od tetanusa, a prošle godine nijedno dijete u zemlji nije oboljelo od rubeole niti meningitisa uzrokovanog s Haemophilus influenzae tip B.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙