FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TBC u Hrvatskoj i dalje javnozdravstveni problem

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je 2004. registriran 1241bolesnik zaražen tuberkulozom, t.j. 28 na stotinu tisuća stanovnika,što je manje nego 2003. i manje od europskog prosjeka, priopćio jeHrvatski zavod za javno zdravstvo u povodu 24. ožujka, Svjetskog danatuberkuloze.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je 2004. registriran 1241 bolesnik zaražen tuberkulozom, t.j. 28 na stotinu tisuća stanovnika, što je manje nego 2003. i manje od europskog prosjeka, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u povodu 24. ožujka, Svjetskog dana tuberkuloze.

No Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava da je tuberkuloza i dalje javnozdravstveni problem, jer je oko deset posto bolesnih prekinulo liječenje, a deset posto ih je umrlo.

Liječenje od zaraznih bolesti, pa tako i od tuberkuloze, obvezno je i besplatno za sve hrvatske državljane, bez obzira na status osiguranika, pa utvrđivanje statusa nikako ne smije usporiti liječenje ne samo radi sama bolesnika nego i činjenice da je on zarazan za okolinu, kaže se u priopćenju.

Stopa bolesnih u Hrvatskoj manja je od europskog prosjeka s 40 bolesnika na 100.000 stanovnika, ali i veća nego u zemljama s najboljim epidemiološkim stanjem s deset bolesnika na sto tisuća stanovnika, kaže se u priopćenju.

Zavod podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno objavila da se u nekim istočnoeuropskim zemljama zbog neprikladna liječenja dramatično proširila pojava otporne tuberkuloze, do 14 posto.

U Hrvatskoj je otpornost oko dva posto, što pokazuje kako je liječenje u nas na visokoj razini, ali često nailazimo na zapreke u žurnu liječenju neosiguranih bolesnika ili stranih državljana, kaže se.

Zavod upozorava i na nužnost mikrobiološke dijagnostike tuberkuloze bez koje nema prikladna liječenja i ističe da tuberkuloza nije mikrobiološki dokazana u 30 posto bolesnih.

Pogrješno je zbog racionalizacije i štednje u zdravstvu ograničavati dijagnostiku zaraznih bolesti jer će neprikladno liječenje bolesnika u kojih nismo dokazali uzročnika povećati troškove liječenja i bolest će se proširiti, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙