FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: prvi centar u Hrvatskoj za bolesnike s downovim sindromom

PULA, 5. travnja 2005.(Hina) - Uručenjem ugovora o uporabi bivšegarnizonske ambulante u Puli djevojčici s Downovim sindromom Karolinidržavni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prof. VelimirBožikov simbolično je taj objekt predao Udruzi za zaštitu i promicanjeprava bolesnika.
PULA, 5. travnja 2005.(Hina) - Uručenjem ugovora o uporabi bivše garnizonske ambulante u Puli djevojčici s Downovim sindromom Karolini državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prof. Velimir Božikov simbolično je taj objekt predao Udruzi za zaštitu i promicanje prava bolesnika.

Udruga je zaslužna što će u toj zgradi početi djelovati prvi hrvatski centar za bolesnike s Downovim sindromom koji će se kvalitetno i dugoročno brinuti za djecu koja boluju od tog sindroma, a roditeljima olakšati skrb za svoju djecu.

Državni tajnik Velimir Božikov današnji čin smatra velikim darom za djecu kojim se potvrđuje, kako je rekao, "humanizam ukorijenjen na ovim prostorima".

"Taj budući centar na velik je ponos svih onih koji su omogućili izvedbu tog projekta, koji će pomoći da se poveća kvaliteta života te djece", ustvrdio je Božikov.

Predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika dr. Branka Butorac posebno je zahvalila donedavnu ministru zdravstva i potpredsjedniku Vlade dr. Andriji Hebrangu koji je prije dvije godine prepoznao važnost takva centra te omogućio da se taj objekt pod ovlasti Ministarstva obrane i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom namijeni upravo za te potrebe.

Dr. Branka Butorac zahvalila je i Vladi premijera Ive Sanadera, Istarskoj županiji i gradu Puli što su, po njezinim riječima, omogućili nastanak tog centra koji će biti ustrojen, kako je rečeno, po najvišim europskim mjerilima, i koji će, među ostalim, ukloniti strah roditelja za budućnost svoje djece.

Istarski dožupan Marin Brkarić je u ime Županije za početni rad darovao 60 tisuća kuna, a pulska dogradonačelnica Mirjana Ferjančić najavila je za Dan grada Pule velik dobrotvorni koncert, prihod s kojeg će se utrošiti u početak obnove zgrade.

Downov sindrom je genetski poremećaj što ga je prvi put opisao engleski liječnik John L.H. Down.

Tipični su znaci bolesnog malena glava, okruglo lice kosi položaj očiju, kratke šake, mentalna zaostalosti, a više od trećine djece ima i srčanu grešku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙