FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJZ uz Svjetski dan zdravlja - potrebna državna skrb za majke i djecu

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Obilježavajući ovogodišnji Svjetskidan zdravlja, 7. travnja, s porukom "Svaka majka i dijete su važni"Svjetska zdravstvena organizacija ističe globalnu potrebu organiziranedržavne skrbi za majke i djecu, priopćio je danas Hrvatski zavod zajavno zdravstvo (HZJZ).
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Obilježavajući ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, s porukom "Svaka majka i dijete su važni" Svjetska zdravstvena organizacija ističe globalnu potrebu organizirane državne skrbi za majke i djecu, priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Komplikacije vezane uz trudnoću, porod ili babinje u manje razvijenim dijelovima svijeta još uvijek su među vodećim uzrocima smrtnosti žena reproduktivne dobi kao i djece u prvim danima života.

Zahvaljujući uvjetima dobro razvijene porodničke zaštite s 99 postotnim rađanjem u bolničkim ustanovama, maternalna smrtnost u Hrvatskoj već je godinama niska i svodi se na sporedne slučajeve.

Primjerice, u 2003. su zbog komplikacija u trudnoći, porodu ili babinjama u Hrvatskoj umrle tri žene (stopa 7,6/100.000 živorođenih).

Isto tako, perinatalna smrtnost (mrtvorođenje ili smrtnost u prvih sedam dana života) kontinuirano opada, a u 2004. perinatalno je umrlo 5,7 na tisuću ukupno rođene djece porodne težine iznad tisuću grama.

U 2003. godini je stopa perinatalne smrtnosti bila 6,3/1000 ukupno rođenih iznad 1000 grama porodne težine, prosjek članice EU je bio 6,7, a europske regije u cjelosti 8,5/1000.

I dojenačka smrtnost je u postupnom padu (6,3/1000 živorođenih), ali još uvijek ispod prosjeka zemalja EU (4,9) zbog veće smrtnosti djece vrlo niskih težinskih skupina, ispod 1500 grama. Uzroci dojenačke smrti u Hrvatskoj pretežno su vezani uz prerani porod i posljedice nezrelosti.

Daljnje smanjenje perinatalne i dojenačke smrtnosti u Hrvatskoj pretežito ovisi o mogućnostima razvoja intenzivne njege i liječenja novorođenčadi vrlo niskih težinskih skupina, kao i o mjerama sprečavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja komplikacija u trudnoći.

HZJZ također podsjeća da kod nas sva djeca imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv tuberkuloze, meningitisa uzrokovanog s Haemophilus influenzae tip B, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole i zarazne žutice tip B.

Masovni program cijepljenja koristi visoko kvalitetna i učinkovita cjepiva kojima se svake godine cijepi gotovo pola milijuna djece u Hrvatskoj.

Dugogodišnje uspješno cijepljenje eliminiralo je difteriju i dječju paralizu iz naše zemlje, a pobol od ostalih bolesti protiv kojih se cijepi smanjen je od 93 do 99 posto.

Već dugo godina nema oboljele djece od tetanusa, a prošle godine nijedno dijete u zemlji nije oboljelo od rubeole niti meningitisa uzrokovanog s Haemophilus influenzae tip B.

Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) u povodu Svjetskog dana zdravlja upozorava na potrebu veće društvene skrbi o samohranim majkama.

U našem društvu s teškoćama i problemima nose se brojne majke, osobito samohrane, a 104 udovice poginulih branitelja umrle su prije navršene četrdesete godine života dok su njihova maloljetna djeca smještena u domove, upozorava HUMS.

Česti razlozi smrti udovica branitelja su razni oblici karcinoma, a stručnjaci smatraju da su stres i zatvaranje u sebe glavni krivci zbog prerane smrti mnogih žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙