FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Estonska vladajuća koalicija postigla dogovor o poreznoj reformi

TALLINN, 7. travnja 2005. (Hina/APA) - Tri članice buduće vladajućekoalicije u Estoniji usuglasile su stavove o teškom pitanju poreznereforme, dogovorivši da će smanjenje jedinstvene porezne stope ubudućeipak teći nešto spornije nego je zamišljeno za mandata premijera uostavci Juhana Partsa.
TALLINN, 7. travnja 2005. (Hina/APA) - Tri članice buduće vladajuće koalicije u Estoniji usuglasile su stavove o teškom pitanju porezne reforme, dogovorivši da će smanjenje jedinstvene porezne stope ubuduće ipak teći nešto spornije nego je zamišljeno za mandata premijera u ostavci Juhana Partsa.

Jedinstvena porezna stopa u Estoniji trenutno iznosi 26 posto, a po izmijenjenom planu postupne promjene trebala bi biti smanjena na 20 posto u razdoblju do 2010., dok je vlada premijera Partsa željela provesti taj cilj do 2007.

Tri buduća koalicijska partnera, desno-liberalna Stranka reformi, Narodna unija i Stranka centra, postigle su proteklih dana dogovor i o povećanju neoporezivog dijela prihoda na 127,8 eura te prosječne mjesečne mirovine na 192 eura do travnja 2006. Bio je to uvjet Stranke centra bivšeg premijera Edgara Savisaara za sudjelovanje u budućoj vladi.

Čini se da je kompromis u pitanju porezne reforme otklonio i posljednju prepreku na putu formiranja nove vlade pod vodstvom dosadašnjeg ministra gospodarstva i šefa Stranke reformi Andrusa Ansipa.

Dosadašnji premijer Parts raspustio je vladu u ožujku nakon što je estonski parlament izglasao nepovjerenje ministru pravosuđa Ken-Martiju Vaheru u vezi s programom za borbu protiv korupcije, koji su neki smatrali drakonskim. Estonski predsjednik Arnold Ruutel povjerio je u međuvremenu mandat za sastav nove vlade ministru gospodarstva Ansipu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙