FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska planira opsežnu reformu javnih financija

VARŠAVA, 14. ožujka 2005. (Hina) - Poljski ministar financija MiroslawGronicki najavio je strategiju upravljanja javnim financijama zarazdoblje do 2008., a glavni su joj ciljevi smanjivanje potrošnje,ujednačenje poreznih stopa i reforma upravljanja javnim financijama,piše u ponedjeljak dnevni list Rzeczpospolita.
VARŠAVA, 14. ožujka 2005. (Hina) - Poljski ministar financija Miroslaw Gronicki najavio je strategiju upravljanja javnim financijama za razdoblje do 2008., a glavni su joj ciljevi smanjivanje potrošnje, ujednačenje poreznih stopa i reforma upravljanja javnim financijama, piše u ponedjeljak dnevni list Rzeczpospolita.

U sklopu te strategije predviđa se uvođenje nove jedinstvene stope od 18 posto poreza na dohodak, dobit i na dodanu vrijednost.

Reforma je djelomice nužna zbog europskog Pakta o stabilnosti i rastu, no većim dijelom potrebna je zbog stvaranja povoljnih uvjeta za stabilan gospodarski rast zemlje, kazao je Gronicki. On vjeruje da je sada najbolji trenutak za takve promjene jer je gospodarska situacija povoljna, pa bi se reforme mogle lakše provesti.

Strategija će se provoditi postupno kako se ne bi oslabio gospodarski rast. Stoga se predlaže uvođenje novog sustava poreznih stopa na dodanu vrijednost od iduće godine. Trenutne stope PDV-a i to u visini 0, 3, 7, i 22 posto trebale bi biti zamijenjene sa 7, 12 i 20 posto. U 2007. trebale bi postojati samo dvije stope, od 14 i 19 posto, a u 2008. jedna od 18 posto.

Postupne promjene uvodile bi se i pri oporezivanju dobiti i dohotka. Reforma će rezultirati smanjenjem javne potrošnje u 2006. za 4,53 milijarde zlota ili 0,45 posto BDP-a, te za 12,4 milijarde zlota u 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙