FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: klubovi podijeljeni u potpori deklaraciji o antifašizmu

ZAGREB,6. travnja 2005.(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danaszbog inicijativa IDS-a i SDP-a da Hrvatski sabor donese deklaraciju oantifašizmu.
ZAGREB,6. travnja 2005.(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danas zbog inicijativa IDS-a i SDP-a da Hrvatski sabor donese deklaraciju o antifašizmu.

Predlagatelji, uz potporu HNS-a, SDSS-a i HSU-a, drže da borce NOB-a treba u pravima izjednačiti s braniteljima Domovinskog rata, HSP i HSLS/LS/DC protive se deklaraciji, a HDZ prihvaća samo dijelove o potrebi isticanja antifašističkih vrijednosti.

U žustroj raspravi, s brojnim replikama i, kako su to nazvali neki zastupnici, pričama o 'crvenima i crnima', IDS i SDP isticali su da deklaracija treba biti osnova za zakonsko izjednačivanje prava boraca NOB-a s pravima hrvatskih branitelja.

"Da nije bilo partizanskog pokreta, a ako hoćete i Josipa Broza Tita, Istra, Rijeka i Zadar nikada ne bi bili dijelovi Hrvatske, da nije bilo antifašistizma Hrvatska bi se vidjela sa zagrebačke katedrale", rekao je Damir Kajin (IDS).

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) naglasila je da bi saborska deklaracija, osim što bi potvrdila antifašističku opredijeljenost Hrvatske, učinkovito zaštitila državu od "nasrtaja novih totalitarističkih ideologija". SDP je stoga, tvrdi, predložio deklaraciju da se i državna vlast uključi u obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad antifašizmom u Europi u lipnju.

Izričito se obadvama prijedlozima deklaracije usprotivio Vlado Jukić (HSP), prozivajući IDS i SDP da su, u predizborne svrhe, u Sabor uputili "jeftine političke pamflete koji izazivaju podjele u društvu, uvrjedljivi su za branitelje i ne zaslužuju raspravu u Saboru". "Povjerovat ću predlagateljima da imaju časne namjere samo ako postave pitanje kad će se sankcionirati ratni zločini nakon 1945., jer očito da oni i ja nismo živjeli u istoj državi", rekao je.

Zlatko Kramarić (HSLS/LS/DC) opasnim je ocijenio da Sabor bude mjesto "gdje se sudi i prosuđuje", već razmatranje povijesti, kaže, treba prepustiti povjesničarima. "Odaberimo treći put koji će nas osloboditi crvenih i crnih", poručio je zastupnicima.

Iako su HDZ-ovci, u ispravcima navoda, žestoko reagirali na nakanu IDS-a i SDP-a, predsjednik kluba HDZ-a Luka Bebić rekao je da HDZ podupire inicijativu da se Sabor uključi u obilježavanje europske pobjede nad fašizmom, te da se Hrvatska afirmira kao jedna od prvih europskih država u kojoj se pojavio antifašistički pokret.

No, istaknuo je, protivi se predloženim normativnim mjerama, posebno, kako kaže, miješanju u to Domovinskog rata.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će saborsko Predsjedništvo razmotriti inicijative da se Sabor uključi u obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

I IDS i SDP predlažu da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja deklaracijom obveže da, nakon kritičke analize, u školske udžbenike ugradi istinu o Drugom svjetskom ratu, da se zaštite i obnove svi antifašistički spomenici.

Sudionici NOB-a jedinstvenim bi se zakonom o hrvatskim braniteljima u svim pravima izjednačili s braniteljima iz Domovinskog rata, ratni invalidi NOB-a s pravima invalida Domovinskog rata, a osobe progonjene od ustaškog režima s političkim zatvorenicima nakon 1945.

Državna vlast obvezala bi se da bude nositelj obilježavanja antifašističkih praznika od osobite važnosti za Hrvatsku.

Raspravom po klubovima Sabor je završio današnje zasjedanje, a raspravu o deklaraciji nastavit će sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙