FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do21 sat.
ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Za dva mjeseca, prigodom međunarodnog obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom 9. svibnja, SDP će u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o antifašizmu, najavio je u utorak saborski zastupnik te stranke Nenad Stazić. Tekst deklaracije je u pripremi, a trebao bi biti sličan onome IDS-a, o kojemu će zastupnici raspravljati već na predstojećoj, 13. saborskoj sjednici koja počinje u srijedu, rekao je Stazić. Obje stranke saborskim deklaracijama žele istaknuti temeljne vrijednosti antifašizma, ali i izjednačiti prava boraca NOB-a s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ukoliko ih prihvati, Sabor bi time deklarirao namjeru da se sudionici NOB-a jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima izjednače s braniteljima iz Domovinskog rata u svim pravima, uključujući mirovine.

KOSTRENA - Na sjednici Odbora vjerovnika brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju u utorak je predložena nova inačica provedbe stečaja i podržavljenja brodogradilišta, a od vjerovnika se očekuje očitovanje o tom prijedlogu. Stečajni upravitelj Milenko Škrlec kazao je novinarima da na sjednici nisu bili ovlašteni predstavnici Međunarodne financijske organizacije (IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG) koji imaju hipotekarna prava na opremi brodogradilišta, pa nije postignut konkretniji zaključak. Prema novoj inačici stečajnog plana s IFC-om i DEG-om bi se pokušalo dogovoriti da prodaju svoja razlučna prava, da im se isplati određeni iznos novca te da zadrže 'dok 7' na kojemu imaju hipoteku i prodaju ga, rekao je Škrlec dodavši da prodaja 'doka 7' ne bi imala utjecaja na daljnju proizvodnju. U sklopu tog plana predviđa se da se dok 11 ne prodaje nego da ostane u sastavu novog poduzeća nakon stečaja.

UMAG - Sindikat ribara Hrvatske izrazio je u utorak iznimno zadovoljstvo odlukom Vlade da uloži 35 milijuna eura u obnovu ribarske flote, ali drži da bi se taj novac bolje iskoristio kad bi se, umjesto planiranih brodova od 30 do 35 metara, gradili manji, dužine 14 do 20 metara. Po Vladinu prijedlogu, gradili bi se brodovi od 30 do 35 metara dužine koji služe za ribolov na otvorenom moru i za izlov plave ribe, ali sjeverni Jadran i Istra nemaju mjesta za vez takvih brodova i infrastrukturu koja ih može prihvatiti, pa bi prvo to trebalo izgraditi, smatra sindikat. Novac za obnovu i modernizaciju ribarske flote stoga bi se bolje iskoristio gradnjom manjih ribarica jer bi se njih moglo izgraditi puno više od tridesetak, koliko Vlada predlaže, smatra Sindikat ribara Hrvatske.

ZADAR - Liberalna stranka smatra neprihvatljivima predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, po kojima nositelj kandidacijske liste ne mora nužno biti i gradonačelnik nekog grada. Te izmjene su korak natrag, rekao je u utorak predsjednik LS-a Zlatko Benašić na konferenciji za novinare, koju su on i glavni tajnik stranke Karl Gorinšek održali u Zadru. Naglasili su da se LS zauzima za decentralizaciju i veće ovlasti lokalne samouprave. Glavni tajnik LS-a Gorinšek rekao je da stranka očekuje puno bolje rezultate na sljedećim izborima za lokalnu upravu i samoupravu nego 2001. godine. LS će lokalnim ograncima prepustiti odluku o koaliranju s drugim strankama, a nedavno potpisan sporazum četiriju stranaka u Zadru, SDP-a, HNS-a, HSS-a i LS-a, ocijenio je dobrom kombinacijom.

KRIŽEVCI - NATO-ova Stručna skupina je u utorak posjetila Križevce i s gradskim čelnicima razgovarala o prenamjeni tamošnje vojarne, što u sklopu prilagodbe hrvatskih Oružanih snaga standardima NATO-a predstavlja jedno je od važnih pitanja. Zbog toga u službenom posjetu Hrvatskoj boravi NATO-ovo izaslanstvo u kojem se nalaze predstavnici ministarstava obrane i središta za prenamjenu vojnih objekata iz Francuske, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a i Švedske. Križevački gradonačelnik Branko Hrga izvijestio je NATO-ovu Stručnu skupinu o predloženu programu prenamjene bivše vojarne za potrebe školstva, kulture, poduzetništva i gospodarstva, sa zapošljavanjem razvojačenih osoba. Najavljeno je da će se program provesti u sljedećih šest mjeseci, a predsjednica Stručne skupine Frederique Jacquemin iz Francuske najavila je mogućnost da se za projekt prenamjene preko glavnog tajnika NATO-a zainteresiraju financijske ustanove u EU-u.

ZAGREB - Konsolidirani prihodi T-HT Grupe u 2004. godini iznosili su više od 8,11 milijardi kuna, dok je dobitak premašio iznos od 1,92 milijarde kuna, izvijestili su iz T-Hrvatskog telekoma, čiji je Nadzorni odbor na sjednici u utorak usvojio poslovne rezultate kompanije za prošlu godinu. Za rast prihoda Grupe najvećim su dijelom zaslužne pokretne komunikacije te, u manjoj mjeri, podatkovne i internetske usluge, a kombinirano ovi tržišni segmenti sada čine 42,6 posto ukupnog prihoda Grupe.

SISAK - Zbog osnovane sumnje da je u jesen 1991. u Maloj Solini kod Gline ubio jednu staricu i tako počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, policija je uhitila četrdesetdevetogodišnji muškarac iz Siska i predan istražnom sucu Županijskog suda u Sisku. Osumnjičeni je uhićen u ponedjeljak na području Gline. Sisačko-moslavačka Policijska uprava priopćila je u utorak kako je utvrdila da je muškarac, kojem nije otrila ime, bio pripadnik srpskih paravojnih postrojba te da je 20. listopada 1991. u Maloj Solini kod Gline iz vatrenog oružja usmrtio ženu od 87 godina. Istražni sudac Županijskog suda u Sisku odredio mu je 48-satni pritvor.

SPLIT - Glavna rasprava pred Općinskim sudom u Splitu protiv Anta Đapića i profesora Borisa Kandere, koje Općinsko državno odvjetništvo tereti za "lažni magisterij", nije održana jer okrivljenom Đapiću, koji se odazvao pozivu na raspravu u utorak, još nije skinut imunitet saborskog zastupnika. Zastara za ovaj predmet nastupa 4. svibnja, ali je predsjedatelj Sudskog vijeća sudac Robert Pešutić, premda je raspravu ponovno morao odgoditi, rekao kako "za to nema opasnosti jer će, ako Sabor skine Đapićev imunitet na vrijeme, presudu donijeti u roku od najviše deset dana, odnosno najkasnije do kraja ovoga mjeseca". Naime, kako je sucu usmeno priopćeno iz Sabora, odluka o skidanju imuniteta bit će donesena vjerojatno do kraja ovoga tjedna, jer je mandatno-imunitetno povjerenstvo prijedlog odluke već uputilo na raspravu.

ZAGREB - Na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB koja se održava od 11. do 15. ožujka u Berlinu bit će predstavljena hrvatska turistička ponuda, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice. HTZ se zajedno sa suizlagačima predstavlja na štandu veličine 348 četvornih metara, na kojem će posebno biti predstavljen i park prirode Lonjsko polje. Hrvatski kulturni turizam ove će se godine predstaviti u hali "Art Cities in Europe", gdje će na štandu HTZ-a nastupiti gradovi Dubrovnik, Split i Zagreb. Kako su najavili iz HTZ-a, u petak, prvog dana održavanja sajma, konferenciju za novinare održat će državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić. U subotu pak, 12. ožujka, bit će potpisan ugovor o ispitivanju čistoće i kakvoće mora između HTZ-a i ADAC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙