FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kunst: Vladi se žuri potpisati o Sporazum o plaćama jer je pod pritiskom

ZADAR, 12. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge radničkih sindikataHrvatske (URSH) Boris Kunst ustvrdio je danas da se Vladi žuripotpisati Sporazumu o nacionalnoj politici plaća jer je s jedne stranepod pritiskom MMF-a koji traži smanjenje plaća, a s druge strane podpritiskom javnih i državnih službenika za povećanjem plaća.
ZADAR, 12. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst ustvrdio je danas da se Vladi žuri potpisati Sporazumu o nacionalnoj politici plaća jer je s jedne strane pod pritiskom MMF-a koji traži smanjenje plaća, a s druge strane pod pritiskom javnih i državnih službenika za povećanjem plaća.

Vlada nema novca i pokušava pronaći model ograničavanja rasta plaća, no URSH to ne prihvaća, rekao je Kunst na konferenciji za novinare.

Da bi se postigao Sporazum o nacionalnoj politici plaća treba ostvariti neke temeljne pretpostavke, kao što je mogućnost objektivnog praćenja kretanja plaća, jer danas ne u Hrvatskoj nema niti jednog ureda gdje se mogu dobiti točni podaci o plaćama.

Mora se razgovarati o povećanju najniže plaće od 1.550 kuna, što je nužno kako bi se zaštitio standard najslabije plaćenih radnika.

Također treba srediti stanje u privatnom sektoru gdje je 150.000 radnika prijavljeno na najnižu plaću, a razliku dobivaju na različite načine, pri čemu poslodavci varaju i radnike i državu.

Treba ispraviti i nepravde u iskazivanju prosječne plaće jer iznos od 4.170 kuna nije točan budući da nema analize visina plaća državnih službenika, saborskih zastupnika ili menadžera koje u pojedinim slučajevima iznose nekoliko desetaka tisuća eura.

Kad je riječ o pregovaranju i sklapanju kolektivnih ugovora, Kunst tvrdi da postoji velika samovolja na tom području te optužuje Vladu da s pozicije poslodavca opstruira sklapanje kolektivnih ugovora bez ikakva pravnog temelja.

Kunst se na konferenciji založio za dekriminalizaciju ili legalizaciju prostitucije u Hrvatskoj, jer će država tada moći bolje kontrolirati organizirani kriminal, sprečavati nasilje nad ženama, uspostavljati brigu o javnom zdravlju i razbijati lanac svodništva.

U Hrvatskoj je oko 4.000 prostitutki, a u tom poslu vrti se oko 30 milijuna eura godišnje. Nekom je u interesu da ta djelatnost bude ilegalna, a URSH-u je interes da se to područje rada legalizira i sredi, naglasio je Kunst.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić koji je najavio da će liječnici uskoro stupiti u štrajk ako Vlada bude opstruirala potpisani Strukovni kolektivni ugovor za liječnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙