FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: svi klubovi podupiru ideju osnivanja stalnog izbornog povjerenstva

ZAGREB,6. travnja(Hina) - Iako podupiru ideju osnivanja stalnog,profesionalnog sastava Državnog izbornog povjerenstva (DIP), većinasaborskih klubova danas je samo načelno podržala nakanu nezavisnogzastupnika Željka Pavlica da se takvo povjerenstvo ustroji njegovimprijedlogom Zakona o DIP-u.
ZAGREB,6. travnja(Hina) - Iako podupiru ideju osnivanja stalnog, profesionalnog sastava Državnog izbornog povjerenstva (DIP), većina saborskih klubova danas je samo načelno podržala nakanu nezavisnog zastupnika Željka Pavlica da se takvo povjerenstvo ustroji njegovim prijedlogom Zakona o DIP-u.

Svi su klubovi suglasni u potrebi što skorijeg osnivanja stalnog povjerenstva, koje bi provodilo sve izbore - parlamentarne, lokalne, predsjedničke, za nacionalne manjine, te državni referendum, ali ih većina Pavlicov prijedlog drži manjkavim i dijelom nedefiniranim.

DIP bi po tom prijedlogu imao 13 članova koji, za razliku od sadašnje regulative, ne bi bili suci Vrhovnog suda, jer, smatra Pavlic, suce treba rasteretiti izbornog procesa kako bi se mogli posvetiti problemima u pravosuđu.

DIP bi imao stalni sastav od sedam članova, biranih na mandat od šest godina iz redova stručnjaka pravnih i političkih znanosti, te prošireni sastav od šest članova koji bi bili saborski zastupnici, tri iz vladajuće većine, a tri iz oporbe.

Dražen Bošnjaković (HDZ) prijedlogu Pavlica prigovara da nema financijsku dimenziju, odnosno koliko će taj projekt koštati, te predlaže da se posao osnivanja novog DIP-a ostavi Vladi koja, kaže, jedina može utvrditi financijsku strukturu.

Podsjetio je na izjavu premijera Ive Sanadera da će Vlada predložiti ustroj stalnog sastava DIP-a odmah nakon lokalnih izbora.

Nikola Vuljanić (HNS/PGS) smatra da bi u stalni sastav DIP-a trebali ući samo pravni stručnjaci, ustvrdivši da bi se trebalo jasno definirati ostvaruju li i članovi proširenog sastava radni odnos u DIP-u.

Prijedlog je načelno podržao i HSP, a Pero Kovačević ističe potrebu jasnog propisivanja DIP-ovih nadležnosti, posebno u otklanjanju uočenih izbornih nepravilnosti.

Pavlicov prijedlog u prvom je čitanju podržao samo HSS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙