FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: 71 osoba osumnjičena za dvostruko glasovanje

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Protiv 71 osobe za koje postojisumnja da su dva puta glasovale na siječanjskim izborima zapredsjednika države, Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo jeprijavu Glavnom državnom odvjetniku, priopćio je danas DIP.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Protiv 71 osobe za koje postoji sumnja da su dva puta glasovale na siječanjskim izborima za predsjednika države, Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo je prijavu Glavnom državnom odvjetniku, priopćio je danas DIP.

Je li zaista riječ o dvostrukom glasovanju ocijenit će nadležno Državno odvjetništvo, kaže DIP i navodi da 71 'sumnjivi' slučaj čini neznatan postotak (0, 00326 posto) u odnosu na 2,2 milijuna birača koliko ih je glasovalo u drugom izbornom krugu.

Ti birači imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, ali trajno borave u BiH, pa su zakonito mogli glasovati ili na biračkom mjestu u zemlji ili u inozemstvu.

Na sam dan izbora, 16. siječnja 2005., dodaje DIP, primljena je samo jedna konkretna dojava o dvostrukom glasovanju, dok nakon izbora i utvrđenih rezultata nije podnesen ni jedan konkretan prigovor, niti su podastrijeti dokazi o mogućem dvostrukom glasovanju.

Međutim, s obzirom na sumnje koje su se javile u odnosu na 30 biračkih mjesta u BiH, provjereno je svih 10.438 birača koji su temeljem za to potrebnih isprava dopisani u popise za glasovanje. Podaci o tim biračima provjereni su i na biračkim mjestima u Hrvatskoj gdje imaju prijavljeno prebivalište.

Utvrđeno je da je 71 osoba, s istim podacima, zaokružena kao da je glasovala i na biračkom mjestu u Hrvatskoj i u BiH. U taj je broj, napominje DIP, uključena i spomenuta, jedna osoba za koju se konkretno saznalo na dan izbora.

Od 71 mogućeg slučaja dvostrukog glasovanja, birači su s područja 12 hrvatskih županija, najviše ih je iz Splitsko-dalmatinske (26) i Dubrovačko-neretvanske (14) županije, te područja Zagreba (devet), navodi DIP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙