FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Projekt ustroja lokalnih računalnih mreža studentskih domova

SPLIT, 5. travnja 2005.(Hina) - U Studentskom domu "Spinut" u Splitudanas je predstavljen Projekt ustroja lokalnih računalnih mrežastudentskih domova - StuDOM.
SPLIT, 5. travnja 2005.(Hina) - U Studentskom domu "Spinut" u Splitu danas je predstavljen Projekt ustroja lokalnih računalnih mreža studentskih domova - StuDOM.

Videokonferencijom između zagrebačkoga, riječkog i splitskog sveučilišta, na kojoj je sudjelovao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, i službeno su zaključene prve dvije faze tog projekta, zahvaljujući kojima više od pet tisuća studenata koji žive u domovima u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku od početka 2005. može pristupiti internetu iz svojih studentskih soba.

Projekt StuDOM uvelo je 2003. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a sve poslove projektiranja i izgradnje lokalnih mreža studentskih domova koordinirao je Sveučilišni računski centar - Srce.

Ministar Primorac, predajući na uporabu naprednu infrastrukturu na uporabu studentima u Splitu, Rijeci i Zagrebu, najavio je i treću fazu projekta kojom će se nastaviti umreživanje još oko tri tisuće postelja u studentskim sobama.

Trošak ugradnje po svakom priključku je oko 1500 kuna, što je zanemarivo u usporedbi s dobitkom od 24-satne veze i razlike između takva i klasična modemskog priključka na internet, za koji su troškovi višestruki i svakodnevni.

Voditelj projekta Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca, naglasio je kako to omogućuje svim studentima brz pristup internetu, jer za studiranje već danas, a posebno u bliskoj budućnosti, veliku važnost ima mogućnost pristupa obrazovnim i drugim informacijskim izvorima dostupnim putem globalne mreže - interneta.

Uvođenjem interneta u sobe, istaknuo je ministar Primorac, studenti su dostupni i svi sadržaji na matičnom fakultetu i sveučilištu te knjižnice i druga informacijska središta i u Hrvatskoj i u svijetu.

Putem mreže mogu se obavljati i administrativni poslovi u vezi sa studiranjem, a povećane mogućnosti komunikacije znatno poboljšavaju kvalitetu obrazovanja i stvaraju nov odnos studenta i nastavnika koji postaju partneri u tom procesu.

Srce, kao središnja infrastrukturna ustanova na području informatičke i komunikacijske tehnologije u sustavu visokog obrazovanja, provest će i treću fazu StuDOM-a.

Ministar Primorac novinare je izvijestio kako su pri kraju pregovori sa Svjetskom bankom o zajmu od 85 milijuna dolara za razvoj obrazovanja od 2005. do 2010.

Strategijom obrazovanja određen je pedagoški standard za predškolsko obrazovanje, hrvatski nacionalni obrazovni standard, državna matura, Bolonjski proces, odnosno sve što obuhvaća okomicu školovanja, kazao je ministar. Naglasio je kako je Svjetska banka učinila iznimku za Hrvatsku i Poljsku, davši nam pravo da sami odlučujemo o upravljanju novcem tog zajma.

Predstavnik Svjetske banke Philip Goldman kazao je kako ta banka podupire taj, kako kaže, vrlo vrijedan projekt, koji može postati uzorom za druge, u prvom redu susjedne, države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙