FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt razvoja sustava socijalne skrbi

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbiNeven Ljubičić i voditelj projektnog tima Svjetske banke PhilipGoldman predstavili su danas projekt razvoja sustava socijalne skrbi uHrvatskoj vrijedan gotovo 45,5 milijuna eura.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i voditelj projektnog tima Svjetske banke Philip Goldman predstavili su danas projekt razvoja sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj vrijedan gotovo 45,5 milijuna eura.

Ministar Ljubičić je rekao da realizacija projekta počinje odmah te da će za početak uključiti tri županije - Splitsko-dalmatinsku, Osječko- baranjsku i Koprivničko-križevačku, a kasnije se proširiti na cijelu Hrvatsku.

Riječ je o preustroju, smanjenju troškova i informatizaciji sustava socijalne skrbi - centara za socijalnu skrb, domova i centara za pomoć i njegu, rekao je Ljubičić, istaknuvši da će centri za socijalnu skrb biti ustrojeni po principu "one-stop shopa".

Projekt se, do 2008., financira s 30 milijuna eura kredita Svjetske banke, 14 milijuna eura iz državnog i proračuna jedinica lokalne samouprave, a sa švedskom vladinom agencijom SIDA-om (Swedish International Development Cooperation Agency) pregovora se o 1,5 milijuna eura za financiranje treninga i obuke, rekao je voditelj projektnog tima Svjetske banke za projekt razvoja sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj Philip Goldman.

Ministar Ljubičić je rekao da bi centri za socijalnu skrb trebali pružati svojim korisnicima sve usluge na jednom mjestu, po principu "one-stop shopa". Goldman je dodao da se predviđa i renoviranje socijalnih ustanova.

Ljubičić je rekao da sustav centara ne funkcionira dobro i da ga treba ustrojiti po vertikali. Radit će se i na reorganizaciji domova, tako da se mogu koristiti i kao cjelodnevni, poludnevni smještaj ili čak možda vikend aranžman. Korisnici domova tako bi dobili mogućnost da se vrate u obitelj i u zajednicu, rekao je Ljubičić.

Goldman je istaknuo da je cilj projekta poboljšanje socijalnih programa u smislu njihove organizacije, financiranja i upravljanja. To znači, kazao je, mala sredstva koja imamo, usmjeriti najpotrebitijim i onim uslugama koje su dokazano učinkovite u pomaganju ljudima.

Ministar je podsjetio da se od brutto društvenog proizvoda oko 26 posto izdvaja za različite socijalne troškove, a od toga 51 posto za mirovinska izdvajanja, 26 posto za zdravstvo i negdje oko 5 posto za socijalnu skrb. Iako to u postotku ne izgleda puno, rekao je ministar, radi se o relativno velikom novcu s kojim se može puno ako se usmjeri u odgovarajućem pravcu.

Ministar je na konferenciji za novinare danas predstavio i nacionalnu koordinatoricu projekta Luciju Čikeš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙