FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan se odriče Tajvana i približava Kini

HONG KONG, 5. travnja 2005. (Hina/dpa) - Čelnik honkgonške katoličkecrkve kaže da će Vatikan prekinuti veze s Tajvanom i obnovitidiplomatske odnose s Kinom, objavljeno je u utorak u jednom novinskomizvještaju.
HONG KONG, 5. travnja 2005. (Hina/dpa) - Čelnik honkgonške katoličke crkve kaže da će Vatikan prekinuti veze s Tajvanom i obnoviti diplomatske odnose s Kinom, objavljeno je u utorak u jednom novinskom izvještaju.

Nakon mise zadušnice za pokojnoga papu Ivana Pavla II. u ponedjeljak navečer biskup Joseph Zen rekao je da je odluka o prekidu odnosa s Tajvanom već donesena.

No prije toga ipak se očekuju pregovori kojima bi se ublažila ograničenja nametnuta rimokatolicima u Kini u kojoj smije djelovati samo državna katolička crkva.

Vatikan je trenutačno jedina država koja ima diplomatske odnose s Tajvanom, otokom koji Kina smatra odbjeglom pokrajinom. Dvije su se strane razdvojile nakon građanskoga rata 1949.

Vatikanske veze s Tajvanom bile su za pontifikata Ivana Pavla II. čvrste, a on je smatran antikomunističkim papom koji nikad nije otišao u Kinu ili Rusiju.

"Sveta Stolica razmatra mogućnost odustajanja od Tajvana. (Odluka) je teška, ali donesena je", prenio je Zenove riječi South China Morning Post.

"No nipošto to nećemo učiniti prije pregovora. Pregovore moramo početi prije nego što kažemo što mi možemo dati".

Prema Zenovim riječima, "biskup na Tajvanu to razumije. Ne uspostavi li Sveta Stolica odnose s Kinom, katolici ondje neće imati stvarne slobode".

Tajvanski dužnosnici za to vrijeme izražavaju uvjerenje da se vatikansko-tajvanski odnosi neće promijeniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙