FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najvrjednija akvizicija u naftnoj industriji od 2002.

NEW YORK, 5. travnja 2005. (Hina/Dpa) - U najvrjednijoj akviziciji unaftnoj industriji od 2002. američki gigant ChevronTexaco stekao jevlasništvo nad kalifornijskim Unocalom s vrijednim nalazištima uAziji, u poslu vrijednom 18 milijardi američkih dolara, objavljeno jeiz Chevrona.
NEW YORK, 5. travnja 2005. (Hina/Dpa) - U najvrjednijoj akviziciji u naftnoj industriji od 2002. američki gigant ChevronTexaco stekao je vlasništvo nad kalifornijskim Unocalom s vrijednim nalazištima u Aziji, u poslu vrijednom 18 milijardi američkih dolara, objavljeno je iz Chevrona.

Taj potez zaustavio je špekulacije u proteklih nekoliko mjeseci o tome tko će preuzeti 9. kompaniju u SAD-u po veličini naftnih i plinskih nalazišta i proizvodnje.

Tim sporazumom ChevronTexaco postat će najveći proizvođač plina i nafte na Tajlandu i u Indoneziji te mu omogućiti snažnu poziciju u regiji koja bilježi najbrže stope rasta potražnje za tim energentima u svijetu.

Zbog svojih golemih rezervi u Aziji Unocal je privukao ponude čitavog niza globalnih kompanija željnih da se domognu njegovih resursa u vrijeme kad je svjetska ponuda nedostatna. Među pobijeđenim ponuđačima tako su se našli i China National Offshore Oil Corp (CNOOC) te talijanski div Eni.

ChevronTexaco, druga po veličini svjetska naftna kompanija, objavila je da će akvizicija uključiti preuzimanje 1,6 milijardi dolara teški dug Unocala. Procjenjuje da će mu to rezerve podići za 15 posto, budući Unocal raspolaže s 1,75 milijardi barela rezervi, a proizvodnja će mu se povećati za tri milijuna barela nafte dnevno.

Unocal je utemeljen 1890., a njegova akvizicija obilježava najvrjedniju nakon što je Phillips Petroleum platio u kolovozu 2002. 25 milijardi dolara za Conoco.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙