FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mona Lisa u novom domu

PARIZ, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Nakon četiri godine i gotovopet milijuna eura Mona Lisa Leonarda da Vincija preselila se u novuprostranu dvoranu muzeja Louvrea no njen čuveni osmijeh ostajezagonetan kao i uvijek.
PARIZ, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Nakon četiri godine i gotovo pet milijuna eura Mona Lisa Leonarda da Vincija preselila se u novu prostranu dvoranu muzeja Louvrea no njen čuveni osmijeh ostaje zagonetan kao i uvijek.

Od srijede će posjetitelji pet stoljeća staru sliku naći u Salle des Etats, velikoj galeriji koja je do 1870. godine služila kao sala za parlamentarne rasprave i u čije je renoviranje od 2001. godine uloženo 4,8 milijuna eura.

Peruanski arhitekt Lorenzo Piqueras je izjavio da je želio olakšati gledanje slike za šest milijuna posjetitelja koliko godišnje dođe vidjeti sliku i spriječiti gužve koje se obično stvaraju ispred Da Vincijevog remek-djela.

"Razmišljao sam o nekome tko dolazi vidjeti Mona Lisu i kojem se kaže: 'Idi tamo, okreni se desno, okreni se lijevo i tamo je'. To je nemoguće", rekao je Piqueras glede starog Mona Lisinog doma u tijesnoj dvorani Salle Rosa na kraju galerije.

Mona Lisa se sada smiješi s velike strukture koja sliči na golemi okvir slike u sobi od 840 četvornih metara , a novo osvjetljenje naglašava boje slike.

"Ovdje ćete doći ravno pred nju", rekao je Piqueras pokazujući na osvijetljenu sobu i rekao: "Odmah je vidite, idete prema njoj i vidite je svo vrijeme. Računam da će to omogućiti protočnost posjetitelja".

Mona Lisa je izložena u sali zajedno s oko 50 drugih slika talijanskog slikarstva 16. stoljeća među kojima je i Veroneseova "Gozba u Kani".

Uprava Louvrea prošle je godine rekla da je Mona Lisa pokazala znakove starenja te je naručena temeljita tehnička i znanstvena analiza kako bi odredili njezino stanje.

Mona Lisa je dobila smeđkasti ton od nakupljanja prašine i prljavštine i kemijskih promjena laka, no muzej se do sada opirao pritisku da renovira sliku i vrati njene izvorne boje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙