FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Ivana Picelja "Kristal & ploha 1951.-2005."

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Studijska i antologijska izložba"Kristal & ploha 1951.-2005. " istaknutoga hrvatskog likovnogumjetnika Ivana Picelja, koja sažima više od pet desetljeća njegovarada, otvorena je danas u umjetnikovoj nazočnosti u zagrebačkojGaleriji Klovićevi dvori.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Studijska i antologijska izložba "Kristal & ploha 1951.-2005. " istaknutoga hrvatskog likovnog umjetnika Ivana Picelja, koja sažima više od pet desetljeća njegova rada, otvorena je danas u umjetnikovoj nazočnosti u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin na početku je toga kulturnog događaja pozvala brojnu publiku da minutom šutnje oda počast papi Ivanu Pavlu II., koji je sinoć preminuo u Vatikanu u 85. godini.

U prizemlju i prvome katu Klovićevih dvora izloženo je više od dvije stotine eksponata - slika, reljefa, objekata, grafičkih mapa i grafičkoga dizajna u likovnome postavu talijanskoga arhitekta Getulia Alvianija, osobnoga prijatelja Ivana Picelja.

Tako je, istaknula je Kusin, prvi put na jednome mjestu prikazan slikarski, grafički i dizajnerski opus umjetnika koji je obilježio i predvodio revolucionarne obrate u suvremenome hrvatskom slikarstvu. Izložba će. smatra, biti iznimno važna za primjerenu valorizaciju Piceljeva stvaralaštva.

Autori izložbe su poznati povjesničari umjetnost Stane Bernik i Ješa Denegri.

Izbor iz bogatoga Piceljeva grafičkoga opusa koji "potpisuje" Stanko Bernik može se razgledati u prizemlju Klovićevih dvora i odabir je iz bogata Piceljeva grafičkog opusa. Pri tomu, rekao je Bernik, u teškoj zadaći odabira vodio se više intuitivnošću, a manje intelektualno-znanstvenim pristupom. Ipak, Bernik smatra da je dodijeljenu mu zadaću "odradio" tako da se može reći da je dizajnerski dio Piceljeva promišljeno elaboriran.

Ješa Denegri, autor slikarskoga dijela izložbe, istaknuo je da je riječ o studijskoj i antologijskoj izložbi, a ne retrospektivi, jer se, dodao je, Picelj najviše i "bojao" toga retrospektivnoga pogleda.

Pregled Piceljeva likovnog stvaralaštva od ranih 50-ih do danas, rekao je Denegri, artikuliran je tako da je svaka "faza" zasebno predstavljena.

Izložba Ivana Picelja, jednoga od suosnivača grupe EXAT' 51 koja je zaslužna za prve izložbe apstraktne umjetnosti u javnim prostorima na području bivše Jugoslavije, bit će otvorena do 15. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙