FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven dosad nepoznati roman Alexandrea Dumasa oca

PARIZ, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Roman Alexandrea Dumasa oca, nikaddosad objavljen u knjižarama, pod naslovom "Vitez Svete Hermine",otkriven je u Francuskoj nacionalnoj knjižnici, piše u utorakfrancuski dnevnik Le Figaro.
PARIZ, 22. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Roman Alexandrea Dumasa oca, nikad dosad objavljen u knjižarama, pod naslovom "Vitez Svete Hermine", otkriven je u Francuskoj nacionalnoj knjižnici, piše u utorak francuski dnevnik Le Figaro.

Claude Schopp, biograf i veliki stručnjak za autora "Tri mušketira", domogao se teksta objavljivana u nastavcima u dnevnim novinama iz 1869. "Le Moniteur Universel", ističe se u Le Figarou.

Roman s više od 900 stranica, bez nekoliko završnih redova (koje će dopisati sam Claude Schopp), predstavlja dio trilogije koji je dosad nedostajao, a započete s djelima "Bijeli i Plavi" i "Družba iz Jehua". Bit će tiskan u lipnju u nakladi Phebus.

Dumas nije mogao dovršiti djelo jer je tada već bio bolestan, a umro je nekoliko mjeseci kasnije, 1870. godine. Stoga korekturu i konačnu verziju za objavljivanje u svescima nije mogao napraviti autor, dok je tekst objavljivan u nastavcima vrvio pogreškama zbog površnog čitanja koje se pripisuje imperativima učestalog dnevnog objavljivanja. Claude Schopp preuzeo je taj zadatak u što je utrošio desetak godina.

Alexandre Dumas otac francuski je romanopisac i dramatičar, rođen 1802. godine u Villers-Cotteretsu. Jedan je od začetnika feljtonskog romana, što ih objavljuje u listovima "Le Mousquetaire" i "Le Monte-Cristo", kojima je pokretač i urednik. Plodan pisac okušao se jednako uspješno u kazališnim djelima i u povijesnim romanima.

Najpoznatija su mu djela "Tri mušketira" (1848.), "Grof Monte Cristo" (1845.) i "Kraljica Margot" (1845.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙