FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: izložba Vilka Gecana U Umjetničkom paviljonu

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba Vilka Gecana,jednog od najzanimljivijih slikara hrvatske moderne, otvorena jevečeras u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Retrospektivna izložba Vilka Gecana, jednog od najzanimljivijih slikara hrvatske moderne, otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Izloženo je 120 slika i crteža, a autor izložbe je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, jedan od najboljih poznavatelja djela Vilka Gecana (1894.-1973.).

Izložba je novo tumačenje Gecanova stvaralaštva u usporedbi s retrospektivom iz 1972. priređenoj u istom prostoru, a obogaćena je prvi put izloženim djelima.

Gecan je prvu izložbu 1921. priredio u Umjetničkom paviljonu, podsjetio je Maković.

Govoreći o znamenitu Gecanovu opusu, nastalu u samo 15-ak godina jer je autor zbog bolesti vrlo rano prestao slikati, istaknuo je kako je slikar s nekoliko antologijskih djela zauzeo posebno mjesto u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Među najbolja Gecanova djela Maković ubraja dva autoportreta iz 1920. i 1921. i "Cinika", koje Maković smatra ključnim djelom ranog ekspresionizma i hrvatske povijesti i umjetnosti.

"Slika u krčmi" 1922. Gecanovo je remek-djelo kubizma. Godinu dana poslije nastaje još jedan autoportret koji Maković svrstava u ključno djelo realizma 20-ih godina prošlog stoljeća. Ta je slika na naslovnici izložbe.

Godine 1931. slikar je obolio od Parkinsonove bolesti, no unatoč tomu i bez nekoga sustavnijeg školovanja uspio je stvoriti dojmljiva djela što ih odlikuje neprestana mijena.

Gecanu pripada najblistavije mjesto u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća jer je svojim djelima obogatio hravtsku likovnu tradiciju, ocijenio je Maković, napomenuvši kako ima još njegovih nepoznatih djela.

Najavio je da će na sljedećoj izložbi biti pokazana mnoga nova Gecanova djela.

Izložba je otvorena do 8. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙