FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan odobrio "nacionalističke" udžbenike

TOKIO, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Japansko ministarstvoprosvjete odobrilo je u utorak novo izdanje školskog udžbenika za kojekritičari kažu da rehabilitira japansku militarističku prošlost, štoje potez za koji se očekuje da će dodatno narušiti već napete veze sKinom i Južnom Korejom.
TOKIO, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Japansko ministarstvo prosvjete odobrilo je u utorak novo izdanje školskog udžbenika za koje kritičari kažu da rehabilitira japansku militarističku prošlost, što je potez za koji se očekuje da će dodatno narušiti već napete veze s Kinom i Južnom Korejom.

Udžbenik je prvi puta odobren 2001. unatoč snažnih prosvjeda dvoje japanskih susjeda, no udžbenik nije prihvatio gotovo nijedan mjesni školski odbor.

Kritičari udžbeniku zamjeraju da umanjuje pokolj u Nanjingu, u Kini, 1937. godine, zanemaruje činjenicu da su japanski vojnici uzimali žene u seksualno ropstvo, te što za japanske akcije kaže da su za cilj imale oslobađanje drugih azijskih država od kolonizatora.

Ovoga se puta predlagači udžbenika nadaju da će promjena raspoloženja javnosti i potpora vladajuće stranke uvjeriti više školskih odbora da prihvate novo izdanje. Niti u novom izdanju se ne spominje praksa seksualnog ropstva žena za japanske vojnike te se opet umanjuje pokolj u Nanjingu, kažu kritičari, te upozoravaju da su neki dijelovi novog udžbenika još gori nego stari.

Japanska novinska agencija Kyodo navodi da je ministarstvo autorima udžbenika reklo da ispravi neke navode koji "uljepšavaju" japansku kolonijalizaciju korejskog poluotoka i pokolj u Nanjingu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang je rekao da kineska vlada još nije vidjela rezultate analize knjige. "Bit pitanja oko japanskog udžbenika jest je li Japan sposoban na ispravan način suočiti se se sa svojom poviješću vojne agresije i ispravno podučavati mlađe naraštaje povijesti", rekao je Qin.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Lee Kyu-hyung je rekao da je taj udžbenik i s ispravkama "daleko od zadovoljavajućeg kada se uzmu u obzir univerzalne vrijednosti i povijesna istina".

"Duboko smo zabrinuti nad pitanjem mogu li budući naraštaji surađivati i pokušati ostvarivati suživot uz učenje iskrivljene povijesti. U više navrata smo pozvali Japan da poduzme mjere da to ispravi", rekao je Kyu-hyung.

Oko 50 prosvjednika se u Seulu ispred japanskog veleposlanstva sukobilo s policijom. Uzvikujući "Japan prestani iskrivljavati povijest", prosvjednici su spalili sliku japanskog veleposlanika dok je policija zaustavila jednog 56-godišnjaka koji se u znak prosvjeda htio izbosti.

Japanski premijer Junichiro Koizumi novinarima je rekao da se nada da udžbenik neće utjecati na druge veze s Korejom. "Važno je da mislimo na prijateljstvo naše dvije nacije", rekao je Koizumi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙